Norr om Norge och bara 100 mil från Nordpolen ligger ögruppen Svalbard – världens nordligaste bebodda område. Här i Norra ishavet hittar du orörd arktisk vildmark och ett unikt djurliv, men också smakfulla restauranger och museum. Säsongsvariationerna är stora på Svalbard – de mörka vintermånaderna ersätts på sommaren av sol som strålar dygnet runt. Men vad kan man egentligen göra på Svalbard under sommaren? Här listar vi några saker du måste uppleva om du besöker Svalbard under sommarmånaderna.

1. Surrealistisk upplevelse med midnattssol

För att uppleva midnattssol på bästa sätt finns det såväl skoter-, båt- och vandringsturer på Svalbard.

På sommaren mellan maj och augusti går solen inte ned alls på Svalbard. Det innebär 24 timmar av dagsljus per dag i 130 dagar. För att uppleva midnattssol på bästa sätt finns det såväl skoter-, båt- och vandringsturer på Svalbard. Under tidig sommar, i april och maj, är snöskoter ett häftigt sätt att uppleva midnattssol på. Det finns ett flertal alternativ – ett av dessa står Better moments för. På deras snöskoterutflykt åker man med en lokal guide som hittar den ultimata rutten just för den dagen. Tanken på att åka på en snöskoter mitt i natten i ett glittrande snölandskap i fullt dagsljus lockar många att boka denna tur. Turen utgår från Longyearbyen och tar en runt Spitsbergen på ett fritt och härligt sätt.

2. Besök Sovjets övergivna gruvstad – båtutflykt till Pyramiden

Åk på expedition med båt och besök många av Svalbards gruvstäder.

Omgiven av höga, mäktiga berg och den enorma Nordenskiöldglaciären ligger den övergivna ryska gruvstaden Pyramiden. Staden är en mäktig, brutalt isolerad och öde stad med tomma byggnader och påtaglig brist på liv. Den är vackert belägen i Billefjorden och ett populärt utflyktsmål. Utbudet av båtresor hit är stort – du kan exempelvis välja en tvådagarstur med båt där du även får chans att cykla och promenera runt inne i staden. Det finns också endagarsturer där du med katamaran färdas genom fjorden mot Pyramiden. Ett härligt alternativ för den som vill uppleva såväl mystik som glaciärer och djurliv.

3. Blicka ut över mäktiga vyer

Njut av fantastisk utsikt under ett äventyr med hundspann på fjället

Att vandra är ett bra sätt att uppleva Svalbards mäktiga vyer. Med en guidad tur kan ni ta er högt upp i fjället och blicka ut över det storslagna landskapet. Bergstoppar kombineras med dramatiska glaciärer och blir ett minne för livet. Det finns ett antal olika vandringsturer beroende på svårighetsnivå och längd – denna tvådagarstur utgår från Longyearbyen och bjuder på underbar utsikt. För den som är på Svalbard tidig sommar, i maj och juni, och är intresserad av att uppleva Svalbard i sällskap av ett hundspann finns det flera alternativ. Poli Arctici har flera olika turer och tar dig ut i den snöskoterfria delen utanför Longyearbyen. Välj den tur som passar dig och upplev Svalbard på bästa sätt!

4. Paddla kajak i fjorden

Ta med familj, vänner eller kollegor och paddla kajak i Adventsfjorden.

För den som gillar att paddla är alternativet kajak en härlig upplevelse, oavsett hur länge du vill vara ute. Hurtigruten Svalbard erbjuder exempelvis olika paket där man får chansen att paddla i Adventfjorden – en av Svalbards mest historiska fjordar. Här paddlar du från färgglada Longyearbyen mot spökstaden Hiorthamn medan du njuter av den storslagna vildmarken. Under sommarhalvåret finns det över 100 flyttfåglar på öarna och det är inte ovanligt att stöta på sälar i vattnet. Kajak är ett bra sätt att uppleva Svalbard på och de kunniga guiderna hjälper dig maximera upplevelsen.

Bo på Funken Lodge – modern komfort i historiska omgivningar

Funken Lodge Double RoomPå Funken Lodge får du en typisk Svalbard-upplevelse mitt i den arktiska metropolen Longyearbyen

Vill man bo förstklassigt med toppmodern komfort är hotell Funken Lodge att rekommendera. Med 88 premiumrum och sviter, restaurang i världsklass och cocktailbar bor du i en unik miljö med storslagen panoramautsikt över Longyearbyen. Hotellet erbjuder dessutom stora konferensmöjligheter med kapacitet till 140 personer – perfekt för företag och organisationer. Givetvis kan du också njuta i loungen av den stora öppna spisen eller besöka gym- och relaxavdelningen.