Norr om Norge och bara 100 mil från Nordpolen ligger ögruppen Svalbard – världens nordligaste bebodda område. Här i Norra ishavet hittar du orörd arktisk vildmark och ett unikt djurliv, men också smakfulla restauranger och museum. Säsongsvariationerna är stora på Svalbard – de mörka vintermånaderna ersätts på sommaren av sol som strålar dygnet runt. Men vad kan man egentligen göra på Svalbard? Här listar vi några saker du inte får missa!

Svalbard Funken Lodge – Dinner

1. Surrealistisk upplevelse med midnattssol


För att uppleva midnattssol på bästa sätt finns det såväl skoter-, båt- och vandringsturer på Svalbard.


Mellan maj och augusti går solen inte ned alls på Svalbard. Det innebär 24 timmar av dagsljus per dag i 130 dagar. För att uppleva midnattssol på bästa sätt finns det såväl skoter-, båt- och vandringsturer på Svalbard. Under tidig sommar, i april och maj, är snöskoter ett häftigt sätt att uppleva midnattssol på. Det finns ett flertal alternativ – lång eller korta turer, dag eller kvällstid, helt beroende på vad du är ute efter. Hurtigruten erbjuder flertalet turer, läs mer om dem här. Tanken på att åka på en snöskoter mitt i natten med norrsken ovanför en, lockar många till att boka en tur.


2. Hundspann och mäktiga vyer


Dog sledding Svalbard_16_9Njut av fantastisk utsikt under ett äventyr med hundspann på fjället


Att vandra är ett bra sätt att uppleva Svalbards mäktiga vyer. Med en guidad tur kan ni ta er högt upp i fjället och blicka ut över det storslagna landskapet. Bergstoppar kombineras med dramatiska glaciärer och blir ett minne för livet. Det finns ett antal olika vandringsturer beroende på svårighetsnivå och längd, oavsett tur bjuds det på underbar utsikt. För den som är intresserad av att uppleva Svalbard i sällskap av ett hundspann finns det många alternativ. Green Dog har flera olika turer och tar dig ut i den snöskoterfria delen utanför Longyearbyen. Välj den tur som passar dig och upplev Svalbard på bästa sätt!


3. Paddla kajak i fjorden


Ta med familj, vänner eller kollegor och paddla kajak i Adventsfjorden.


Gillar du att paddla och reser till Svalbard på sommarhalvåret är alternativet kajak en härlig upplevelse. Hurtigruten Svalbard erbjuder paket där man får chansen att paddla i Adventfjorden – en av Svalbards mest historiska fjordar. Här paddlar du från färgglada Longyearbyen mot spökstaden Hiorthamn medan du njuter av den storslagna vildmarken. Under sommarhalvåret finns det över 100 flyttfåglar på öarna och det är inte ovanligt att stöta på sälar i vattnet. Kajak är ett bra sätt att uppleva Svalbard på och de kunniga guiderna hjälper dig maximera upplevelsen.


4. Norrskensjakt


Från tidig vår till höst är det midnattssol på Svalbard. Som kontrast är man helt utan dagsljus under den så kallade polarnatten som sträcker sig från november till februari. Detta midvintermörker innebär att solen aldrig går upp under dygnet; det vill säga att den befinner sig under horisonten under hela dygnet.


northern-lights-snowmobiles-svalbard.jpg


Under denna period strömmar människor från hela världen till Svalbard för att se det berömda norrskenet dansa över himlen. Faktum är att Svalbard är den enda platsen på jorden där man kan uppleva norrskenet på dagen. Longyearbyens geografiska placering, nästan mittemellan det norska fastlandet och Nordpolen, innebär unika förutsättningar för att kunna uppleva norrsken. Under polarnatten kan du uppleva norrskenet dygnet runt, till och med vid lunchtid. I oktober och februari får du uppleva det speciella blå arktiska ljuset under dagen och norrskenet på natten.


Bo på Funken Lodge – modern komfort i historiska omgivningar


Funken Lodge Double RoomPå Funken Lodge får du en typisk Svalbard-upplevelse mitt i den arktiska metropolen Longyearbyen


Vill man bo förstklassigt med toppmodern komfort är hotell Funken Lodge att rekommendera. Med 88 premiumrum och sviter, restaurang i världsklass och cocktailbar bor du i en unik miljö med storslagen panoramautsikt över Longyearbyen. Hotellet erbjuder dessutom stora konferensmöjligheter med kapacitet till 140 personer – perfekt för företag och organisationer. Givetvis kan du också njuta i loungen av den stora öppna spisen eller besöka gym- och relaxavdelningen.