Regnigt, ruggigt och kyligt. Det är bilden många av oss har av en klassisk svensk midsommar. Men stämmer det verkligen att det regnar så mycket? Och i så fall – i vilken svensk storstad regnar det mest, respektive minst? Vi har gått igenom statistik från fem år tillbaka och kan nu berätta vart du ska bege dig om du vill få en torr(are) midsommar!

Ett ungt par i regn
Det är inte kul med regn på midsommar.

Att midsommar oftast innebär regn, kyla och friska vindar tycks vara något av en utbredd sanning – både i Sverige och i Norden. Men stämmer det verkligen att det regnar så mycket just på och runt midsommarafton? Stockholm, Göteborg och Malmö är Sveriges tre största städer – och samtliga har utmärkta midsommarfiranden.

Men vilken av städerna regnar det mest – och minst – i egentligen? Baserat på statistik från SMHI från de fem senaste åren har vi nu svaret! Här ser du var det regnat mest – och minst – de senaste fem åren:

1. Göteborg – mest regnmängd

Göteborg är en riktig sommarstad med mycket att se och uppleva för hela familjen, vilket vi skrivit om tidigare. Men trots den goa stämningen som råder i staden regnar det rejält här under sommarmånaderna – i alla fall om man ska tro SMHI:s statistik. Med 435 millimeter regn totalt från åren 2013–2017 i juni månad ligger staden därför i topp gällande mest regnmängd. Sett till antal regndagar är det däremot jämnare. 2017 hade Göteborg 16 regndagar i juni – samma antal som Stockholm och 2 dagar fler än Malmö. Om det kommer att regna på midsommar i Göteborg i år är omöjligt att svara på, men baserat på SMHI:s statistik finns det onekligen en risk för det!

Vill du fira midsommar i Göteborg? Här kommer tipsen:

Tjolöholm slott: Midsommarfestligheter på Tjolöholm är en av de mest populära familjeutflyktsmålen i Göteborgsregionen. Den stora gräsmattan framför det ståtliga slottet lockar varje år över 5000 besökare och är rena drömplatsen för ett svenskt midsommarfirande.

Trädgårdsföreningen: I stan har Trädgårdsföreningen ett traditionellt midsommarfirande i 1800-talsmiljö. Klassiska svenska danser med folkdräkt, midsommarstång, kransbindning och dans – ja allt du kan kräva av ett traditionellt midsommarfirande hittar du här!

Skärgården: Göteborgs skärgård är ett tjugotal olika öar med tusentals unika platser att upptäcka. Flera av öarna har mysigt midsommarfirande. Styrsö Bratten är exempelvis en idyll och levererar när det kommer till charm, glädje och vacker omgivning.

umbrella-rain.jpgOch regnet det bara öser ner.

2. Malmö – mycket regn men minst antal regndagar

Tror du på form gällande antal regndagar bör du planera in ditt midsommarfirande i Skåne i år. Malmö är den av våra storstäder som hade minst antal regndagar i juni förra året. 14 dagar regnade det i juni i staden 2017 – att jämföra med Stockholms och Göteborgs 16 dagar. Men trots att Malmö hade 2 regndagar färre än sina konkurrentstäder föll det här betydligt mer regn. 2017 uppmättes det i juni hela 125 millimeter regn, vilket är 50 millimeter mer än Stockholm.

Så firar du midsommar i Malmö

Folkets park: Malmö stad arrangerar traditionellt midsommarfirande med allt vad det innebär varje år i Folkets park. Fri entré och trevlig stämning garanteras!

Soldattorpet/Limhamns museum: Offentligt firande utanför Soldattorpet/Limhamns museum lockar årligen många glada midsommarfantaster. Väldigt familjevänligt med många olika aktiviteter.

Bulltofta: På midsommarafton kan du packa picknickkorgen och bilen och bege dig till Bulltofta drygt 10 minuter utanför staden. Klä midsommarstången, dansa, sjung och ha kul i en avslappnad och trevlig miljö.

3.  Stockholm – minst regn totalt!

Vill du ha chans till regnfritt firande, styr kosan mot Stockholm. Av Sveriges tre största städer visar det sig att Stockholm är den stad som det regnar minst i. Åtminstone om man ser till statistik från SMHI över antal millimeter regn och antal dagar med regn i juni månad. De senaste fem åren har det fallit 278 millimeter regn i Stockholm – att jämföra med Göteborgs 435 millimeter och Malmös 425 millimeter. Även statistiken för antal dagar med regn talar till Stockholms fördel. De senaste fem årens totala antal regndagar i juni uppgår till 64 stycken – hela 10 färre än Malmö. Tror du på statistik kan ett midsommarfirande i Stockholm därför att vara att överväga i år – i alla fall om du känner för ett torrt högtidsfirande.

Allt om midsommar