Det är något speciellt med Göteborgs skärgård, speciellt under sommaren då solen står högt, värmen är precis lagom och du kan känna saltstänket från havet som skvätter på dina bara ben. Västkusten har en hel del att erbjuda, vi har tagit fram en enkel guide till Göteborgs skärgård.

Hus i Smögen, Göteborgs skärgård
Upplev fantastisk arkitektur och natur i Göteborgs skärgård.

Med eller utan egen båt

Om du har ett eget litet fartyg att utforska Västkusten med är det lätt att ta del av skärgården. Det är dock långt ifrån alla skärgårdsbesökare som har en egen båt.

Eriksbergs färjeläge

Ett populärt alternativ för att utforska skärgården är att boka ett hotell som inte är alltför långt från färjorna som tar dig till de olika öarna. Du kan exempelvis boka in dig hos Quality Hotel 11 för att få ett fint boende som ligger nära Eriksbergs färjeläge. Härifrån går det sedan flera turer till Hönö och tillbaka. Från Hönö kan du enkelt ta dig vidare till Fotö, bland annat med ytterligare en båttur eller via buss. Från Eriksbergs färjeläge kan du även ta färjan till Stenpiren, perfekt när du vill utforska centrala Göteborg eller om du vill utforska de södra skärgårdsöarna.

Fyr i Göteborgs skärgårdPå Västkusten är alltid havet och naturen nära.

Stenpiren

Du kan med fördel bo i centrala Göteborg och ta färjor från Stenpirens Resecentrum. Då är Comfort Hotel ett utmärkt val, hotellet ligger bara cirka 100 meter från resecentret. Det går flera linjer till de olika skärgårdsöarna från Stenpiren. Du kan bland annat nå Donsö, Vrångö och den populära halvön och badplatsen Saltholmen.

Small red house at Vrango, Gothenburg archipelagoVarför inte utforska den mysiga omgivningen på Vrångö?

Lilla Bommen

Inte alltför långt från Centralstationen och flera passande hotell i centrala Göteborg ligger Lilla Bommen. Härifrån kan du ta dig till de yttre skärgårdsöarna, exempelvis ön Vinga, känd för sitt härliga bad och den vackra fyren. Härifrån går även färjor till Fotö, Öckerö och Hälsö. Just Hälsö är bra att lägga på minnet, härifrån kan du ta dig vidare till öar som Hyppeln, Källö-Knippla och Rörö.

Utforska Göteborgs skärgård

Skärgårdens består av flera stora och små öar, enkelt uppdelade i den norra och den södra delen.

Norra skärgården består av öarna Rörö, Risö, Hyppeln, Källö-Knippla, Burö, Hälsö, Björkö, Öckerö, Grötö, Hönö och Fotö samt den lilla ön Vinga som ligger ganska långt från både de norra och södra öarna. Från Eriksberg och Stenpiren kan du nå den norra skärgården. Det finns direktfärjor till de nordligaste öarna men vanligtvis går man av på Hönös södra gästhamn.

Just Hönö är en av de mest bebodda öarna på den norra skärgården. Ön bjuder på både vacker natur, shopping och restauranger med fantastiska vyer. Ett måste för de som gillar goda maträtter från havet - från färsk fisk till goda räkor.

Eat seafood by the seaNjut av skaldjur och vin, precis vid havskanten.

Den södra skärgården består av öarna Rivö, Asperö, Brännö, Galterö, Köpstadsö, Stora Knarrholmen, Stora Förö, Vargö, Styrsö, Donsö, Vrångö, Tornö och Valö. För att nå den södra skärgården kan du ta färjan från Stenpiren och även från Saltholmen.

De största öarna här är Donsö och Styrsö men om du söker dans och underhållning är Brännö ett utmärkt alternativ. Här finns bland annat Brännö Varv, ett före detta båtvarv och numera café och bar med livemusik, samt Brännö Värdhus som bjuder på både god mat och fint boende. Promenera till Husvik på öns södra sida för att komma till Brännös legendariska brygga där det arrangeras dans under sommarens lördagar.

De olika öarna ute på västkusten bjuder på sina egna charmiga och unika ställen, från fina badplatser till härliga fik och otaliga vackra vyer. Det finns även intressanta museum att besöka, färsk fisk att provsmaka och till och med egna mikrobryggeri. Lördagar på Brännö (tidigare torsdagar) bjuder på möjligheter att dansa loss med både turister och öborna. Bli inte förvånad om du börjar längta tillbaka till Västkusten när du väl är hemma igen.

Sunset at Branno, Gothenburg archipelagoSolnedgång vid Brännö.

Kom även ihåg att utforska Göteborg

Vi har även skapat en enklare guide för dig som inte vill missa allt som är klassiskt Göteborgskt. Här finns allt, från korvkiosken på Mariaplan till Sjömagasinet, Yaki-Da, Artilleriet och den fantastiska vyn från Kök & Bar 67. Faktum är att vi har flera bra tips för dig som vill lära känna staden, kolla in våra tips på sevärdheter och saker att göra i Göteborg.


Mer om Göteborg: