Ta en weekend i Stockholm och utforska stadens utbud av second hand-butiker. Här kan du fynda märkeskläder, vackra klänningar från 50-talet och inredning – allt för en vettig peng.

Hornstulls marknad med second hand-shopping på Södermalm i Stockholm.
På Hornstulls marknad kan du fynda allt möjligt inom second hand – kläder, skor, väskor, inredning. Foto: Hornstulls marknad

I Stockholm är shoppingutbudet stort. För att du inte ska gå vilse i butiksdjungeln har vi samlat våra 6 second hand-favoriter här. Dessa hinner du absolut gå igenom under en helg.


1. Judits Second Hand


Hornsgatan 75, Södermalm


Denna vackra butik hittar du vid Zinkensdamm på Södermalm i Stockholm. På Judits Second Hand finns kläder, skor, väskor och accessoarer av hög kvalitet. Plaggen som säljs kommer antingen från privatpersoner eller så är det fynd som ägarna gjort under sina många resor runt om i Europa. Utbudet är säsongsbaserat och av hög kvalité, noga utvalt av personalen. Ett par portar bort hittar du Herr Judit, en lite mindre butik helt dedikerad till herrekipering. Lika välkända varumärken, lika noga utvalt. Nyfiken? Spana in butikens instagram: @juditssecondhand.


Judits second hand: provrumVacker lokal och vackra second hand-fynd hittar du på Judits second hand på Södermalm. Foto: Judits Second Hand


Judits second hand: kläder och accessoarerKläder, skor, väskor, accessoarer. Foto: Judits Second Hand


2. Humana Second Hand


Gamla Brogatan 26, City / Timmermansgatan 23, Södermalm


Humana Second Hand bjuder på ett roligt, spännande och färgsprakande urval av kläder riktad till en lite yngre målgrupp. Butiken håller alltid sitt urval till den aktuella säsongen. Humana Second Hand finns på två ställen, en butik mitt i city och en intill Mariatorget på Södermalm. Butikerna är pälsfria och lägger ut nya varor varje dag.


3. Arkivet


Norrtullsgatan 33, Odenplan / Sergelgatan 18, City / Nybrogatan 44, Östermalm


Arkivet är en modern second hand-butik som finns på tre ställen i Stockholm: City, Odenplan och Östermalm. Allihop är väl värda ett besök (eller flera). Här samsas dyrare märken med de stora varuhusens bästa plagg - allihop till en bra prislapp. Arkivet har höga ambitioner när det kommer till miljövänlighet och använder både galgar och påsar av återvunnen plast.


Arkivet second hand i StockholmDen fina Arkivet-butiken på Östermalm. Foto: Åsa Liffner


4. Emmaus Stockholm


Peter Myndes Backe 8, Södermalm


En kort promenad från Slussen ligger Emmaus Stockholm. Här kan du fynda kläder från 50-, 60-, och 70-talen, moderna märkeskläder, sköna basplagg och accessoarer. Emmaus har också ett stort sortiment av böcker, LP-skivor samt glas, porslin och husgeråd från alla tider. Förutom att göra riktiga fynd stöttar du även Emmaus arbete för stärkta mänskliga rättigheter när du handlar där.


5. Beyond Retro


Drottninggatan 77, City / Brännkyrkagatan 82, Södermalm


Kitchigt, roligt, udda. I Beyond Retros butiker hittar kläder från 70-tals till 90-tal. Tyllkjolar och flanellskjortor blandas med turbaner, paljettoppar, Converse och t-shirts med vintage tryck. En stor del av utbudet i butikerna kommer direkt från USA och allt är trendkänsligt utvalt med fingertoppskänsla. Butikerna är väldigt populära bland modemedvetna Stockholmare.


6. Hornstulls marknad


Hornstull strand 4, Södermalm


Hornstulls marknad är en säsongsmarknad som är öppen på helger mellan april och september. Förutom att äta och dricka gott från foodtrucks kan du såklart även fynda en hel del second hand. Alltifrån kläder, smycken och väskor till inredning, böcker och LP-skivor. Hit kan du gå om så bara för att njuta av kultur, folkliv och sommarhäng vid Hornstulls vatten.


Hornstulls marknad: sommarkänslorPerfekt för sommarhäng. Foto: Hornstulls marknad.


Miljövänliga hotell i Stockholm


För att ta en miljövänlig shoppingweekend i Stockholm behöver du såklart även ett miljövänligt hotell.


City-hotellet Clarion Hotel® Sign vann Hållbarhetspriset på Grand Travel Awards i Stockholm år 2020, bland annat tack vare sina solpaneler som minskar koldioxidutsläppet med fem ton per år.


Clarion Hotel® Stockholm vid Skanstull på Södermalm har en egen trädgård där de odlar grönsaker, blommor, bär och örter som de använder i både restaurang och bar.


Comfort Hotel® Solna må ligga en bit utanför City, men det här hotellet tar hållbarhet på allvar. När hotellet öppnade 2021 var det Skandinaviens första nollenergi-hotell.


Faktum är att alla våra hotell i Norden och Baltikum arbetar aktivt för att minska den miljöpåverkan som en stordrift som hotell innebär. Läs mer om vårt hållbarhetsarbete här.
Se alla hotell i Stockholm här.