Var hittar jag en varm klippa att sola mig på och var kan jag uppleva helt galet vacker natur? kanske du undrar? Förhoppningsvis har vi gjort det något lättare för dig att få en överblick över landet (och var vi har hotell).

Kajak som flyter på fjorden mellan höga, gröna fjäll

Natursköna Norden


Ska sommarsemestern i år vara tiden för de långa, romantiska sommarnätterna? Åk upp, upp, upp dit solen inte går ner. Åk till Tromsø och ta en kajaktur klockan ett på natten under den gyllene midnattssolen. Besök en av de många öarna med långa, kritvita stränder omgivna av fjäll.


Norges mest berömda ögrupp


Ett av Norges utan tvekan mest populära resmål är ögruppen i Nordland - Lofoten. Har du ännu inte upplevt det själv är detta sommaren att göra det. Och är du ute efter en aktiv Norgesemester är surfandet i Lofoten helt makalöst. Vita sandstränder, surfvågor och... ja, ganska kallt vatten. Det är faktiskt även möjligt att snorkla här, förutom fjällklättring, fiske och kajakpaddling.


Rorbuer i LofotenKlassiska fiskestugor i Lofoten.


Harstad ligger endast 35 minuter från den första ön i Lofoten och är därför ett utmärkt ställe att ha sin bas. Efter att midnattssolen och Lofoten strukits från din "bucket list", kan du sätta kurs mot Bodø, Trondheim och till slut Vestlandet.


Vilda, vackra Vestlandet


Är du på jakt efter majestätiska naturupplevelser i sommar, kan Vestlandet verkligen sätta dina känslor i gungning. Här finns vattenfall och branta fjäll som leder rakt ner i dramatiskt vatten. Dalar, öar, älvar och all den spektakulära natur Norge är så känt för.


På tal om spektakulär norsk natur måste vi också rekommendera Preikestolen. Slå läger på hotell i Stavanger eller Sandnes och åk på utflykt till Lysefjorden.


PreikestolenMöjligtvis inte lika tunn luft som på toppen av Mount Everest, men utsikten från Preikestolen lär ändå få dig att tappa andan.


Turistattraktioner attraherar av en anledning


Folk reser över hela landet för att få uppleva Vestlands huvudstad Bergen. Och det finns det god anledning till. Åk linbanan upp för att se på den vackra utsikten över staden. Därefter tar du linbanan ner igen och sätter dig på en av uteserveringarna på Bryggen, om du har sådan tur att besöka Bergen en solig dag. För ja, det regnar mycket i Bergen. Men staden är värd ett besök, oavsett om du går i sandaler eller stövlar.


Och ska du köra längs Västkusten i sommar, finns det åtminstone en sträcka du måste se med egna ögon. Ställ in din gps mot Atlanthavsvägen - även känd som världens vackraste bilresa. Upplev hur det är att åka över det stora havet, över öar och skär. Övernattningsmöjligheter finner du i Ålesund på ena sidan och i Kristiansund på den andra.


atlanterhavsveien*Imponerande Atlanthavsvägen. Foto: Alexander Sinn'


Läs mer om städer i Vestlandet  • En annan vacker men längre körsträcka är Kystriksveien som går från Steinkjer till Bodø. Rutt och rekommenderade platser att stanna på vägen kan du läsa om här.


Somriga Sørlandet


Sommar i Sørlandet är så klassisk norsk sommar som du kan få. Tänk gyllenbrun hud efter en dag med bad i saltvatten. Fiska krabbor i pausen mellan glassätande och beachvolleybollspel. Vind i håret under båttur i den charmerande skärgården. Färsk fisk och skaldjur till middag på kajen och en härlig hotellsäng att lägga sig i, när man är behagligt utsliten efter en lång dag.


Om du vill röra lite på kroppen under semestern, är Sørlandet fullt av vackra kustleder du kan vandra (med omedelbar närhet till ett svalkande dopp) och fjäll du kan besöka. Därutöver finns det alltid en kajak att hyra, så du får sköta om musklerna.


stup-ut-i-vannet


Sommarsemester med barn


Besök Kristiansand - barnens stad - och Kristiansands djurpark och hälsa på djur från hela världen. Efter mötet med djurriket kan du besöka Kristiansands centrum, gå längs strandpromenaden och bada från stadsstranden (där det finns palmer!) och köpa färsk fisk och skaldjur på Fiskebrygga.


Fiskebrygga i KristiansandRäkor på fiskebryggan i Kristiansand?


Läs lite mer om SørlandetØstlandets många möjligheter


Varm asfalt under nya sandaler. Shopping, kultur, historia och närhet till både strand och skog. Åk på biltur mellan Østlandets små, mellanstora och stora städer!


Börja på Lillehammers gågata med de charmiga, låga trähusen. Därefter kan du ta en tur till Hunderfossen äventyrspark om du har barn i baksätet. Ge dig av mot Mjøsa, eller närmare bestämt Gjøvik, eller Hamar och pröva fiskelyckan. Fiskekort krävs inte. Efter det är det raka vägen till huvudstaden.


En perfekt sommardag i stan i Oslo


Tillbringda en eller flera nätter i Oslo, storstaden som har allt. Grön mark, spännande restauranger, rikt kulturliv, shopping i öst och väst samt gott om badmöjligheter. Gå på sightseeing, ät en läcker lunch på en uteservering, åk till Sørenga och ta ett dopp med utsikt över Operahuset. Gå ut och ät en sen middag, och avsluta kvällen med dessert på ett undangömt litet ställe.


Solnedgang over OsloLåg sommarsol över centrala Oslo.


Åk sedan vidare till Drammen med den glittrande floden, gröna sluttningar och restauranger på flodbanken. Besök Kongsberg med dess många badplatser.


Mer att läsa om städer i Vestlandet

Få överblick över alla storstäder, småstäder och överraskande pärlor till destinationer genom att studera denna karta med lupp. Ha en helt fantastisk sommar!