Vi svenskar tar julen på stort allvar, och det är något att vara stolt över. Årets mysigaste högtid bör tas på allvar. Och självklart även dess marknader. Från november till januari bubblar det av stämningsfulla julmarknader runt om i vårt avlånga land. Slott, gods och gårdar blir en fristad för tomtar, julkransar och pepparkakor.

Julbelysning i träd lyser upp en traditionell julmarknad.
Här listar vi Sveriges bästa julmarknader. Vilken är mest stämningsfull? Vilken är skojigast för barn? Läs vidare och bestäm själv.

Från storstad till slott


Julmarknader är en perfekt uppvärmning till denna härliga högtid. Handla julklappar, drick glögg och hämta inspiration. Sverige erbjuder en massa julmarknader i olika varianter. På Skansen i Stockholm kan du uppleva traditioner och historia, på Liseberg i Göteborg hittar du tomteverkstad och is-show, medan Tjolöholm slott i närheten av Kungsbacka bjuder in till en charmerande jul på slottet. Men det finns många fler alternativ. Här ger vi dig en översikt på Sveriges bästa julmarknader.


Julmarknader i Göteborg och Västergötland


Jul på Liseberg


När: 19 november - 30 december 2022


Var: Liseberg, Göteborg


Vad: Jul på Liseberg är den största julmarknaden i Sverige. Hela nöjesparken förvandlas till ett glittrande juläventyr. Här hittar du allt från skridskoåkning till vinterkaruseller. För barnen finns det en tomteverkstad, där de kan ge tomten sina önskelistor, gå på skattjakt och kolla på is-show. Nästan fem miljoner ljus glittrar i vintermörkret runt omkring i den stämningsfulla parken.


Läs mer om Jul på Liseberg här.


Planerar du en tripp till Liseberg i jul? Här kan du boka boende i Göteborg.


Stämningsfull jul på Göteborgs nöjespark, Liseberg. Foto: Liseberg


Julmarknaden på Liseberg kan närmast liknas vid en sagovärld. Foto: Liseberg


Julmarknad på Gunnebo slott


När: 19-20 november och 26-27 november 2022


Var: Gunnebo slott och Trädgårdar, Mölndal, Göteborg


Vad: Stämningsfull hantverksmarknad i historiska lokaler på Gunnebo slott. Upplev slottet i vinterskrud, hantverk av hög kvalitet och njut av glögg och pepparkakor tillverkade i Gunnebos eget bageri, lyssna på julsånger och hitta julklappar till hela familjen.


Läs mer om julen på Gunnebo slott här.


Gunnebo slott i snöskrud. Foto: Gunnebo Press/Gunnebo slott


Tidig julstämning i Halland


Jul på Tjolöholm slott


När: 11-27 november 2022


Var: Tjolöholm slott, Fjärås, Kungsbacka, Halland


Vad: Julen på Tjolöholm är en kär tradition för många. Den första julmarknaden anordnades så tidigt som 1987, men redan på greveparet Bondes tid för över hundra år sedan firades julen storslaget på Tjolöholm. Under julmarknaden samlas hantverkare och matutställare från hela landet för att visa och sälja sina småskaligt tillverkade produkter. Äter gott gör du i den nationalromantiska Storstugan, hos olika food trucks eller i godsets tidigare ridhus.


Läs mer om Jul på Tjolöholm här.


Jul i Äskhult


När: 26 november - 4 december 2022


Var: Äskhult, Fjärås, Halland


Vad: Autentiskt gammaldags julmarknad i Äskhults by. Här står gårdstomten klar att ta emot barn och deras önskelistor. Utställarna bär kläder i gammaldags stil och säljer allt från handstöpta ljus till bonader och andra textilier. Kom och värm dig från den bitande kylan i Bengts kaffestuga, julpyssla och upplev en traditionell allmogejul.


Läs mer om jul i Äskhult här.


Julmarknad i Dalarna


Gammaldags julmarknad i Falu Gruva


När: 4 december 2022


Var: Falu Gruva, Falun, Dalarna


Vad: Julmarknaden, som har blivit en tradition för många, sprider en genuin och gammaldags julstämning med hantverksmässiga och lokalt tillverkade varor, barnens gruvtomte och en kör som sjunger julsånger. Ett ekipage med häst och vagn rullar på området under dagen och en gång i timmen intar ett historiskt skådespel Gruvplatsen. Upplev julmagi mitt i Världsarvet Falun!


Läs mer om julmarknaden i Falu Gruva här.


Behöver du boende i Falun kan du boka det här.


I Dalarna kan man allt om traditioner och att sätta rätt stämning. Foto: Per Eriksson / Falu Gruva


Vintervackert i sköna Värmland


Jul på Mårbacka


När: 3-7 november 2022


Var: Mårbacka Minnesgård, Östa Ämtervik, Värmland


Vad: Känd julmässa med försäljning i författaren Selma Lagerlöfs barndomshem. Julmässan äger rum i byggnaderna runt omkring herrgården. Här får du uppleva gamla traditioner genom hantverk där skaparglädje och kvalitet står i fokus. En stor matbod, fylld med alla sorters julmat står redo att ta emot besökare. Den som är intresserad kan få en guidad tur i författarinnans hem.


Läs mer om julmässan i Mårbacka här.


Julmarknad på Alsters Herrgård


När: 26-27 december 2022


Var: Alsters Herrgård, Karlstad, Värmland


Vad: Under första adventshelgen bjuder Alsters Herrgård in till en traditionell julmarknad med värmländska utställare. Här kan du handla allt från mat till slöjd och hantverk.


Läs mer om Alsters Herrgårds julmarknad här.


Självklart kan du bo på ett av våra hotell när du befinner dig på julmarknad i Karlstad.


Julmarknad i Mariebergsskogen


När: 3-4 december 2022


Var: Mariebergsskogen, Karlstad, Värmland


Vad: Julmarknaden i Mariebergsskogen är en kär tradition för många. Här lockar utställarna med värmländsk julmat och hantverk av hög kvalitet. Och det blir massor av härliga aktiviteter för barnen!


Läs mer om jul i Mariebergsskogen här.


Behöver du boende när du besöker julmarknaden i Mariebergsskogen hittar du det här.


Julmarknader i Småland


Kosta julmarknad


När: 12 november - 31 december 2022


Var: Glasriket i Kosta, Kronoberg, Småland


Vad: När mörkret faller över Kosta lyser miljontals juleljus i träd och byggnader upp vintermörkret. Välkommen in genom de stora marknadsportarna och upplev en magisk julmarknad fylld med ljus, snö, julgranar och välfyllda marknadsbodar. Från bodarna sprider sig doften av glögg, pepparkakor och brända mandlar. Här hittar du hantverk av bästa kvalitet, utfört av lokala hantverkare i järn, trä och textil. Lämna din önskelista i Tomtens magiska önskemaskin och lyssna på Tomtemors magiska julsagor.


Läs mer om julmarknaden i Kosta här.


Mysig stämning i Kosta i den mörka vinterkvällen.


Julmarknad på Astrid Lindgrens Näs


När: 9-11 december 2022


Var: Astrid Lindgrens Näs, Vimmerby, Småland


Vad: Julmarknad i Astrid Lindgrens anda. Upplev en traditionell julmarknad i författarens barndomshem. Konsthantverk, mat, uppträdanden och musik ser till att det blir en riktigt härlig julstämning. Det är möjligt att förhandsboka visning i det iståndsatta barndomshemmet. Den guidade turen tar dig tillbaka till Astrid Lindgrens småländska barndom.


Läs mer om marknaden på Näs här.


Smålandsjul på Huseby


När: 12-20 november 2022


Var: Huseby Bruk, Grimslöv, Småland


Vad: Nordens största julmässa med skickliga slöjdare, designers och spännande gårdsföretag med egentillverkade delikatesser som deltar i elva olika lokaler. Varje kväll tänds 500 marschaller och 200 julgranar och sprider en fantastisk och magisk stämning.


Läs mer om jul i Huseby bruk här.


Foto: Pelle Wahlgren / Huseby


Skånes bästa julmarknader


Jul på Svaneholms slott


När: 18-19 november 2022


Var: Svaneholms slott, Skurup, Skåne


Vad: Svaneholms slott bjuder in till julmarknad med omkring 50 utställare, många populära från tidigare år men även nya har tillkommit. Utomhus finns Cafétältet och inomhus hittar du Grevinnans café med en fantastisk kakbuffé.


Läs mer om Svaneholm här.


Svaneholmsslottchristmasmarket.jpgVackra Svaneholms slott.


Julmarknad på Bosjökloster slott


När: 25-27 november 2022


Var: Bosjökloster slott, Höör, Skåne


Vad: Familjevänlig julmarknad på ett av Skånes vackraste slott. Här hittar du skånskt hantverk, lokala matproducenter, julbutiker och aktiviteter för barn. Det bjuds på julkonsert i kyrkan och i restaurangen serveras en härlig julbuffé med marknadens välkända fisksoppa.


Läs mer om jul på Bosjökloster här.


Julmarknad på Wrams Gunnarstorp


När: 3-6 november 2022


Var: Wrams Gunnarstorp, Billesholm, Skåne


Vad: En marknad som verkligen är dedikerad till svenska jultraditioner. Slottet är vackert och fyllt av facklor och ljus, här kan du mysa i en stämningsfull miljö. På marknaden hittar du 80 av landets bästa hantverkare som säljer sina varor, du finner även alla möjliga juldelikatesser här.


Läs mer om marknaden på Wrams Gunnarstorp här.


Wrams Gunnarstorp.


Vinter i Stockholm – med omnejd


Jul på Skansen


När: 25 november - 18 december 2022


Var: Friluftsmuseet Skansen, Djurgården, Stockholm


Vad: Titta in i hus och gårdar och upplev hur folk firade jul i gamla tider. Den traditionsrika julmarknaden på Skansen ger en gedigen inblick i svensk historia och svenska traditioner. På Bollnästorget och i Marknadsgatan hittar du själva julmarknaden, i Skogens hus finns hantverk att köpa och i Back Mats stuga berättas historier runt den öppna elden. När du behöver en paus finns flera olika restauranger och kaféer som serverar allt från rökt fisk till nygräddade munkar.


Läs mer om Jul på Skansen här.


Glöm inte boka boende till ditt nästa Stockholmsbesök. Det gör du här.


Foto: Pernille Tofte / Jul på Skansen


Julmarknad i Gamla Stan i Stockholm


När: 19 november - 23 december 2022


Var: Stortorget, Gamla Stan, Stockholm


Vad: Här har du den äldsta julmarknaden i hela Sverige. Ända sedan 1837 har det kullerstensbelagda Stortorget varit en samlingsplats för karameller och julkorv. Mer än 40 olika utställare säljer sin varor och skapar julstämning mitt i hjärtat av Stockholms äldsta stadsdel.


Läs mer om marknaden i Gamla Stan här.


Boka ditt boende i Stockholm här.


Foto: Henrik Trygg / Julmarknad i Gamla Stan.


Gammaldags julstämning i Närke


Wadköpings julmarknad


När: 20 november - 11 december 2022


Var: Wadköping, Örebro


Vad: Stor julmarknad i vackra omgivningar. Snickare, hantverkare och matproducenter ställer ut sina varor bland de rödmålade trähusen. Upplev en klassisk julatmosfär i Örebros gamla stadsdel. Wadköping är ett friluftsmuseum, mitt i staden, som är uppbyggt av äldre gårdar från en svunnen tid, för att visa hur Örebro såg ut förr i tiden.


Läs mer om julen i Wadköping här.


Här hittar du boende när du ska besöka Wadköpings julmarknad i Örebro.


Boka hotell till din julmarknadsresa


Har du hittat en mysig julmarknad som du vill besöka? Gör det till en mini-tripp eller weekendresa och boka boende i närheten. Här hittar du alla våra hotell i Sverige.


Artikeln är skriven i samarbete med norska Visit Sweden.