Medlemskap

Mat

Alf Roald Sætre – Bergens sista cowboy

Cornelius Sjømatrestaurant erbjuder mat i världsklass – och förser gästerna med en synnerligen unik gastronomisk upplevelse.

 • Han kan verka skrämmande för de tusentals gäster som, under de senaste 20 åren, har gett sig ut på den 20 minuter långa båtresan till fisk- och skaldjursrestaurangen Cornelius strax utanför Bergen.

 • Hans vita stubb och cowboyhatt sticker verkligen ut i folkmassan på kajen i Bergen. Men att sticka ut är något som dykaren, restaurangägaren, kaptenen, entreprenören, uppfinnaren, cowboyen och livsnjutaren Alf Roald Sætre är väl van vid.

 • Han har aldrig i hela sitt liv följt normen. Han började som dykare i Nordsjön under oljeboomen på 1970-talet, innan en semesterresa till i USA förvandlade honom till pionjär inom laxodling i Seattle.

 • De senaste åren har han varit tillbaka i hemlandet och fokuserat helt på att bygga upp sin populära fisk- skaldjursrestaurang till sjöss utanför Bergen. Den spänstige 71-åringen dyker fortfarande för att samla in skaldjuren som serveras på restaurangen.

 • Under 2019 skördade han på egen hand över sex ton ostron och nio ton pilgrimsmusslor…

 • ”Många turister kallar mig helt enkelt Oyster Dundee”, säger han och skrattar varmt. Turisterna syftar naturligtvis på Crocodile Dundee, den australiske filmhjälten från 1980-talet.

 • Smeknamnet är rätt passande. Alfs familj har en lång tradition av ostronodling längs Bergens kust, och det var hans farfar Cornelius som började odla ostron i regionen redan på 1880-talet.

Fick farfars namn

Trots att 71-årige Alf aldrig träffade sin farfar följde han familjetraditionen och tog över ostronodlingen som tredje generationen i familjen. Bland andra bedrifter har Alf utvecklat en stor del av den utrustning som i dag används i Norges skaldjursindustri.


Men en dag för cirka 20 år sedan förändrades allt. Kocken Odd Einar Tufteland från Bergen åkte ut för att kolla på en skördeplats för skaldjur och träffade Alf. Tufteland var så imponerad av kvaliteten på det han smakade att han insisterade på att de två måste starta en restaurang tillsammans.


Alf var inte svårövertygad och anammade idén. På en ö på fyra hektar påbörjade de ett projekt som många trodde var omöjligt. Med fokus på lokala råvaror från havet var det enkelt att hitta ett lämpligt namn: Cornelius Sjømatrestaurant på holmen.


I dag har ”Skalman” Alf en hel del att le över.


”Lokala rätter och råvaror är väldigt trendigt, men vi kände att vi låg i framkant när vi började för 20 år sedan. Förstklassiga ingredienser och råvaror från havet har hela tiden varit viktiga för oss, och det har gått hem. Cornelius har blivit ganska välkänd, inte bara i Norge utan även internationellt”, säger han med ett slugt leende.

Roald Sætre conning a boat in Bergen.
 • Restaurangen som inspirerade filmen The Menu

  Det är inte bara för sin fantastiska fisk- och skaldjursmat som Cornelius har blivit känd utanför Norges gränser. Tack vare skräckkomedin The Menu (2022) med Ralph Fiennes har restaurangen fått stor internationell uppmärksamhet.

 • Manusförfattaren Will Tracy var på smekmånad i Bergen och besökte restaurangen. Han fascinerades av hela Cornelius-konceptet: från båtturen från Bergens centrum och den fantastiska maten till det unika läget.

 • ”När båten lämnade bryggan och han insåg att han var fast på ön resten av kvällen blev han lite orolig. Men filmen har gett oss enorm publicitet."

 • "Som tur är verkar det inte som om våra besökare har tagit till sig hur dåligt det gick för gästerna i filmen”, skrattar Alf.

 • Före och efter uppmärksamheten från The Menu har Cornelius varit en populär destination för internationella kändisar. John Travolta, Bruce Springsteen och hans band och Imagine Dragons är några av dem som har besökt restaurangen.

 • Att äta på Cornelius är en riktig upplevelse

  Manusförfattaren kanske inte var helt fel ute när han valde Cornelius som inspiration.

 • Alf berättar att han och restaurangteamet lägger stor vikt vid att dela med sig av berättelser till sina gäster – från det att de hämtas på kajen i Bergen kl. 18.00 till det att de återvänder kl. 23.00.

 • Det är en öppen hemlighet att Alf är teatralisk när han underhåller restaurangen gäster. Det finns levande skaldjur i tankar på kajen, och det viskas bland annat fortfarande om de gångerna då han har åt levande krabbor framför chockade gäster.

 • Med cowboyhatten på, förstås.

 • ”Haha. Det kan ha hänt en eller två gånger”, säger kaptenen innan han tillägger:

 • ”Det är verkligen en unik upplevelse att se maten du kommer att äta senare – en upplevelse som väldigt få restauranger erbjuder. Vi pratar om maten, ekosystemet och vår filosofi."

 • ”Det är därför många hotell i Bergens centrum berättar för sina gäster om oss, och vi har ett nära samarbete med Strawberry”, säger ”Oyster Dundee”.

 • Om du bor på något av Strawberrys hotell, som Clarion Collection® Hotel Havnekontoret eller Clarion Hotel® Bergen, är det bara några minuters promenad till kajen i Bergen där båten tar dig ut till restaurangen.

Top the Fjords

Cornelius framgång har fått Alf och hans familj att erbjuda besökarna ännu närmare kontakt med havet och naturen. Kaptenens fru och dotter driver Top the Fjords, som arrangerar turer där kaptenen tar med sig besökare ut till havs och visar skaldjur och annan mat från havet.


Lunchen är så färsk som det kan bli, oavsett om det är en fisksoppa med färska ingredienser från havet som man plockat med sig längs vägen eller en annan klassiker från Bergen: färsk sej tillagad och serverad på tunnbröd med smör.


”Det är främst utländska turister som vill vara med på de här rundturerna och de älskar det helt enkelt”, skrockar Alf.


Hitta fler centralt belägna hotell i Bergen.

Senaste artiklarna