Medlemskap

Restauranger

En stjärnkocks rekommendationer: De bästa insidertipsen för restauranger i Göteborg

Var hittar du den finaste restaurangen med Michelin-stjärna? Och var ska du ta med barnen på middag? Eller gå på en första dejt? Strawberry pratar med VRÅ:s stjärnkock Sofia B. Olsson.

  • ”Maten måste vara riktigt god."

  • "Man förstår att skaldjuren är närproducerade. Och vännerna säger att personalen behandlar varandra väl i köket. Det är alltid så bra stämning", säger Sofia B Olsson.

  • Det är så hon beskriver en god måltid.

  • Det handlar om att äta på en restaurang som utmärker sig i alla hänseenden och på alla plan.

Göteborgs bästa restauranger enligt Sofia

Sofia är chef och verksamhetschef på restaurangen VRÅ som ligger på Clarion Hotel® Post i Göteborg. På menyn finns lokala råvaror från både hav och land, med inspiration från Fjärran Östern och Japan. Sofia är den innovativa kocken som har uppnått kulinarisk succé med hjälp av det en gång i tiden så föraktade Stillahavsostronet.


Hon är även känd från tv-serien Kockarnas kamp och har fått priset Sustainable Innovator of the Year. Vem kan vara bättre att fråga om de allra bästa matställena i Göteborg?


Vilken är din favoritrestaurang i Göteborg?


Bar Bulot i Stora Saluhallen.


Det är en vinbar som fokuserar på naturliga viner och mat som passar till vinerna. Restaurangen samarbetar med lokala producenter och lantbrukare. Här rekommenderar vi att du provar råbiff och vitlöksmarinerade pilgrimsmusslor. Och viktigast av allt: Glöm inte att be personalen rekommendera något att dricka.


Bästa skaldjursmåltiden i Göteborg?


Luckans Fisk & Skaldjur, fiskhandlare och lunchställe i ett.


Här hittar du fisk från den närliggande hamnen. Du kan köpa färska skaldjur och ostron för att ta med dig hem eller äta lunch på plats. Här serveras även öl som bryggs lokalt.


Bästa asiatiska restaurangen?


Restaurang Fei erbjuder autentisk kinesisk mat.


Kökschefen Guowei Zhou från Shandong-provinsen i norra Kina övervakar köket på Fei, som ligger i Clarion Hotel® The Pier. Menyn börjar med kalla rätter för att starta måltiden, följt av soppa och sedan de varma rätterna som utgör måltidens verkliga höjdpunkt. Fei fokuserar på skaldjur och dumplings, och det går att sätta ihop en 10-rättersmeny.

Bästa restaurangen för barn?


Norda är väldigt barnvänlig.


Restaurangen Norda ligger på Clarion Hotel® Post. Stället är känt för sin fantastiska lunch och de lyxiga rätterna på Brunch Club. Det är en rolig och livfull atmosfär, med såväl grupper av vänner som hela familjer och andra gäster i alla åldrar. Menyn innehåller allt från hamburgare och brownies eller glass för de små till färska skaldjursrätter för vuxna. Norda har stora lokaler och ligger centralt, med både Alfons Åbergs kulturhus och Trädgårdsföreningen precis utanför.


Bästa maten om man har en mindre budget?


Restaurang Fatima erbjuder äkta och autentiskt marockanska smaker.


Det marockanska köket är en smältdegel av Afrika, Sydeuropa och Mellanöstern. Här kan du njuta av långkokt kyckling, lamm, hummus och läckra köttbullar. På Fatima kan du antingen dela rätten eller välja en stor portion åt dig själv. Restaurangen ligger bara 15 minuters promenad från det trendiga Hagaområdet, så varför inte unna dig en efterrätt bland trähusen i ett av Göteborgs äldsta kvarter?


Stadens bästa skaldjur?


”Får jag säga VRÅ? För jag tror verkligen att VRÅ har de bästa skaldjursrätterna.”


Sofias egen restaurang, som nämndes tidigare, ligger på Clarion Hotel® Post. Den har blivit särskilt känd för sina ostron och sin norsk-arktiska torsk. Men det coolaste är att be kockarna att sätta ihop en 4-rättersmeny som är baserad på de finaste råvarorna för säsongen. VRÅ är utformat som om du befinner dig på havsbottnen, med bord i havsblått, gardiner som efterliknar vågor och sittplatser som är omgivna av glas som ger en känsla av bioluminiscens. Här kan du – ursäkta ordleken – dyka ner i en serie av gastronomiska upplevelser.


Stadens bästa restaurang med Michelin-stjärnor?


Restaurang Bhoga som serverar nordiska rätter utifrån årstid.


Restaurang Bhoga har en Michelin-stjärna och även en grön Michelin-stjärna.


”Synnerligen säsongsbetonade råvaror från små gårdar används i fantasifulla rätter som är komplexa men diskreta till smaken”, enligt Michelin-guiden. Restaurangen får också beröm för sitt kunniga team, som är väl insatt i menyn och vinlistan.


Är du hungrig? Bo centralt i Göteborg och njut av de bästa restaurangerna.

Kvinna väntar på sin mat på restaurang Bar Bulot i Göteborg.Färgglad soppa på restaurang i Göteborg.Två killar står i köket av en restaurang i Göteborg.Middagsservering på restaurang i Göteborg.

Senaste artiklarna