Medlemskap

Pubrunda i Helsingfors: Barerna du bara inte får missa

Karaoke, en pub på en spårvagn, och en fantastisk skybar – Helsingfors är en skattkista av utmärkta, roliga och unika barer. Följ med det här norska kompisgänget på deras pubrunda genom den finska huvudstaden.

Kompisar skålar på en rooftop bar i Helsingfors.
 • Det finns många sätt att uppleva en ny stad på: man kan ta en joggingtur, besöka ett museum eller njuta av härlig måltid.

 • Men om du verkligen vill ta dig ner under ytan i en ny storstad är det ofta bäst att testa dess nattliv och göra nya bekantskaper och se vad de har att erbjuda.

 • Vi följde med ett norskt kompisgäng på deras weekendresa till Helsingfors, där de skapade sin egen pubrunda genom stadens många vattenhål.

 • "Finländare är väldigt trevliga och öppna, speciellt när de har fått lite innanför västen", säger Jørgen från Norge med ett skratt.

Helsingfors bästa och roligaste barer

Här är en lista över gängets pubrunda i Finlands största stad. Överväg gärna att bo på ett hotell inom Strawberry under din vistelse i Helsingfors för då har du nära till allt som huvudstaden har att erbjuda. Hotel Fabian, Klaus K, och Hotel F6 är alla utmärkta alternativ om du vill ha nära till nattliv, restauranger och sevärdheter.


1. Sky Room på Clarion Hotel® Helsinki


Adress: Tyynenmerenkatu 2


Om du bor på Clarion Hotel® Helsinki är det ett självklart val att börja kvällen med en god drink och stadens bästa utsikt. Sky Room ligger på 17:e våningen i hotellet i den nya och spännande stadsdelen Busholmen.


"Det är bara att njuta av utsikten från Helsingfors tak med en mojito i din hand", säger Tord med ett leende.


Här serveras läckra cocktails av skickliga bartenders till ackompanjemanget av pulserande beats. På helgerna är Sky Room öppet till 02:00 och det finns ofta DJs eller levande musik.

 • 2. Karaoke Bar Restroom

  Adress: Tehtaankatu 23

 • Efter att ha varit uppe på så höga höjder känns det bra att komma ner på marknivå igen. Femton minuters promenad från Sky Room hittar du en av stadens mest legendariska karaokebarer, Karaoke Bar Restroom.

 • Karaoke-kulturen är stark i Finland, och enligt killarna är det en stor upplevelse när man besöker Helsingfors.

 • "Det finns ingen karaoke som finsk karaoke", är omdömet från den norska gruppen.

 • Karaoke Bar Restroom anspelar på det faktum att baren ligger i lokaler som tidigare var en offentlig toalett, men där det idag istället erbjuds kall öl och vänlig service.

 • Om det blir för mycket med ”artisterna” finns det ett litet utrymme utomhus där du kan vila öronen.

3. Fly AF Bar


Adress: Annankatu 4


Om sång inte är din grej, utan du hellre vill njuta av en kall öl i handen och bra musik i öronen, är Fly AF Bar platsen för dig.


HBTQ-vänlig och med ett centralt läge har de en DJ som spisar plattor nästan varje kväll. Musiken varierar, men ofta spelas det funk, RnB och lounge.


– Excentriskt med ett kul klientel. Det är ett mycket trevligt ställe och bartendern är engagerad och vänlig. Det är ett ställe som också är populärt bland Helsingforsborna, vilket är kul. Musiken som spelas här är dessutom riktigt bra, säger Jørgen.


Vi tar en öl innan vi fortsätter vår odyssé.


4. Grotesk Helsinki


Adress: Ludviginkatu 10


Grotesk ligger på Ludviginkatu 10, fyra minuters promenad från Klaus K Hotel i centrala Helsingfors. Här serveras cocktails medan DJ:n skapar den rätta lounge-viben på Grotesk, som är ett av stadens inneställen.


"Grotesk är ett trendigt ställe med blandat klientel. Atmosfären är lounge-aktig och det finns en suverän uteservering där de serverar öl", säger Espen.


Lokalen har även en restaurangdel så du kan äta dig mätt innan du dansar bort kalorierna på dansgolvet.


5. Wintergarden Bar på Hotel St. George


Adress: Yrjönkatu 13


En dold pärla som är väl värd ett besök är Wintergarden BarHotel St. George. Här serverar barchefen Tuomas Hämäläinen och hans team innovativa cocktails med inspiration och metoder hämtade från molekylär gastronomi. Barmenyn har genomgått en uppfräschning under 2023 och har ett helt nytt, minimalistiskt koncept som ingen annan bar i landet använder.


"Vi är till exempel den enda baren i Finland som inte använder lime eller citronsaft i våra drinkar", förklarar Hämäläinen.


Istället gör de alla sina egna drinkmixar, ofta baserade på ingredienser som de har plockat själva.


"Det här var något alldeles extra. Väl värt resan", säger kompisgänget.

7. SpåraKOFF - Pub på spårvagnsräls


Adress: Mikonkatu 17


Vårt nästa stopp på turnén är något utöver det vanliga. För att fira bryggeriet Sinebrychoffs (ett stort finskt bryggeri) 175-årsjubileum förvandlade man en spårvagn till en mobil bar. Från början var det bara tänkt att den mobila baren skulle vara i drift, men den blev en jättesuccé – och den rullar därför fortfarande.


Spårvagnen går genom Helsingfors gator under sommarmånaderna. Det är enkelt att hoppa på och av spårvagnen, men vårt tighta pubschema innebär att vi måste stiga av snabbt igen.


"Det var helt suveränt. Nästa gång får vi stanna kvar på spårvagnen hela sträckan", säger Espen.


"Jag trodde att det skulle vara lite tacky, men det var otroligt kul. Ett underbart och bekvämt sätt att uppleva staden", tilläger Mathias.


Läs mer om spårvagnen här.


8. Holiday Bar – Sista stoppet


Adress: Pohjoisesplanadi 29


Det börjar bli sent på kvällen och sista stoppet på vår runda genom Helsingfors nattliv är Holiday Bar. Förutom att vara en bar är Holiday också en riktigt bra restaurang och det självklara valet för en sen måltid.


Dessutom har den en stor uteservering och är öppen till 03:00 och 04:00 på helgerna, med en DJ som spelar både gamla och nya hits.


"Holiday är det perfekta stället när du vill dansa till hittar långt in på natten. Den perfekta avslutningen på en stadsrundtur", säger kompisgänget.

Senaste artiklarna