Traditionell midsommar med stång, sill och dans – eller något helt annat? Vad händer om du väljer bort det supertraditionella och istället ägnar helgen åt nya upptäckter? Här är 4 tips på vägen för familjen, polarna och alla andra, oavsett om du vill fira tidlöst eller trendigt. Perfekta för midsommar och andra helger i sommar!

Missa inte vår sommarrea!

Boka sommarens hotell till ett riktigt bra pris – se alla våra sommarerbjudanden här!

Midsommar. Precis innan semestern är igång, dyker den upp, helgen som kräver en hel del planering, tricks och fix. Om du vill komma bort, med vännerna eller familjen, finns det mycket att välja på. Vi har listat 4 platser, i Sverige och i grannländerna, där midsommar firas på både traditionella och nya sätt. Än är det inte för sent att sticka iväg, här är de bästa tipsen. Vart vill du åka?


1. Traditionellt med folkdräkter och folkfest i Dalarna
Var? Sverige, Leksand

När? 22 – 24 juni


Det mest traditionella midsommarfirandet du kan finna i vårt avlånga land hittar du i Leksand kommun. Runt kratersjön Siljan firas sommarsolståndet med midsommarstång, sång, folkdans och spektakel. Det hålls firanden inne i Leksand men även på den mer nämnvärda och närliggande Gropen, som kan skryta om det enorma antal personer (20-30 000) som varje år deltar i midsommarfirandet. Och om du inte får nog av en dags ståhej — midsommarfirandet pågår i en hel vecka i de lokala byarna! Har du inte ordnat med boende under midsommar har vi hotell i Falun och Borlänge.Leksandskullor vet hur man firar midsommar. Foto: Kola Productions/Visit DalarnaTraditionellt firande i Gropen. Foto: Visit Dalarna


Läs mer om midsommarfirande i Gropen och Leksand


2. Festivalspäckad helg i norska huvudstadenVäntar en festivalsommar?Var? Norge, Oslo

När? 21 juni-2 juli


Hör du till de mer äventyrslystna som gärna skippar små grodor och blomsterkransar under midsommar? Grannlandet Norge erbjuder en hel helg, eller vecka för den som vill, av mer urbana och otraditionella firanden med musik, kultur och fest. Ingen SKAM i det. Eller?


Under midsommarhelgen pågår tre festivaler i Norges huvudstad med fjorden som bakgrundsscenografi:


OverOslo


Vad? Musikfestival

När? 20-23 juniOverOslo-festivalen. Foto: Gunnar Kopperud (gunnarkopperud.no)Röyksopp kan du se på Over Oslo. Foto: Over Oslo


På en höjd av 377 meter med utsikt över Oslo på kullen Grefsenkollen pågår musikfestivalen OverOslo från onsdag till och med lördag. Artister som Veronica Maggio, Gabrielle, Gurls och Stargate är redan bokade för den högt belägna musikfestivalen som har hållits varje år sedan 2011.Vy över Oslo en sommardag. Här väntar så mycket att upptäcka! Vi rekommenderar en båtutflykt på Oslofjorden.


Piknik i Parken


Vad? Musikfestival

När? 15-17 juni


Den relativt nya festivalen Piknik i Parken har fokus på schyst parkhäng och soft atmosfär. Med artister som Susanne Sundfør, Rhye, Jacob Banks och Phoenix pågår festivalen under tre dagars tid i parken intill Vigelandmuseet.Oslo Pride


Vad? Pridefestival

När? 22 juni – 1 juli


Oslos pridefestival kickar igång redan under midsommarafton på fredagen. Med 150 händelser –parader, utställningar, konserter, filmvisningar, fester, föreställningar– pågår den kärleksstinna festivalen under 10 dagars tid. Se också till att spika boende i tid! Vi har flera hotell i centrala Oslo.


3. Lugn och ro på Stockholms eget zooStockholm är en otrolig sommarstad.Du hittar Skansen på Djurgården i Stockholm.Skansen är både zoo och rofylld park.


Var? Sverige, Stockholm

När? 22 – 24 juni

Under midsommar töms storstäderna på människor då många flyr fältet för midsommarfiranden på skärgårdsöar och sommarängar. Det är en fridfull tid att besöka storstan, särskilt Nordens eget Venedig Stockholm, där du kan vandra längs gator och kajer med måsskrik och vågskvalp i öronen.


Midsommarafton firas traditionsenligt på Skansen med majstång och spelmän från och med kl. 10.00. På midsommardagen anordnas fler aktiviteter, men det rofyllda Skansen med sina många djur och sevärdheter är en plats väl värd att upptäcka bara genom strosa runt. Skansen håller öppet hela helgen och midsommaren avslutas med en midsommarmarknad under söndagen 24 juni. Vill du bo nära Skansen i de centrala delarna av Stockholm finns flera alternativ.


4. Finskt firande på Fölisön!


Var? Finland, Helsingfors

När? 22 – 24 juniVackra Helsingfors passar perfekt att besöka under sommaren.Midsommerbrasa.Finska skärgården.


I Finland firas midsommarhelgen Juhannus av tre anledningar: Johannes döparens födelse, finska flaggans dag samt den folkliga midsommaren. Precis som i Sverige reser man midsommarstänger, anordnar folkdans och musik. Helsingforsborna firar för det mesta den sammanflätade festhelgen i sina sommarstugor medan andra många besöker någon av skärgårdsöarna under dagen och kvällen.


På Fölisön (ett friluftsmuseum) firas midsommar på finländskt och familjevänligt vis med folkmusik, folkdans, workshops för barn, mat och midsommarbrasor (”kokko”). Ön ligger bara en kort buss- eller båtresa ifrån Helsingfors innerstad vilket gör det lätt att både upptäcka både den finska huvudstaden och skärgården under midsommarhelgen.


Bonustips! Visste du att i princip alla våra hotell har extra låga priser under midsommarhelgen? Så skippa tältsängen i stugan och unna dig en hotellnatt istället.

Missa inte vår sommarrea!

Boka sommarens hotell till ett riktigt bra pris – se alla våra sommarerbjudanden här!