strawberryLogostrawberryLogo
Medlemskap

Nordens mest intensivt kokande kittel för fotbollsfans

Linus, Johan och Adrian är säkra: om du vill uppleva den mest intensiva fotbollsatmosfären någonsin är Stockholm rätt plats för dig. ”Vi har en helt annan fotbollskultur jämfört med våra grannar i Norge och Danmark. Vi har helt enkelt de bästa supportrarna här i Stockholm”, säger kompisarna, som alla är hårdnackade AIK-supportrar.

 • Friends Arena, Stockholm

  De står utanför Friends Arena i Solna, strax norr om centrala Stockholm. En stor publik har samlats för att välkomna AIK:s lagbuss. Att se en supportergrupp av den här oerhörda storleken är något alldeles extra. Stämningen är påtaglig.

 • Rökbomber går av, bengaler lyser upp lyktstolparna och svart och gul rök skapar en kraftfull kuliss för publiken.

 • Fans i alla åldrar hejar på: pappor med storögda söner och döttrar, par som tar sig en iskall öl och de mest kompromisslösa supportrarna – ultras – som inte lämnar något tvivel kring det faktum att detta är en stor händelse i Stockholm.

 • Det är ett evenemang som involverar alla som älskar fotboll.

 • Den här måndagen i april spelar AIK mot Norrköping. Båda lagen spelar i allsvenskan, den högsta serien inom svensk fortboll, och det sitter 32 178 åskådare på läktarna.

Fotbollshotell med centralt läge

Du behöver inte vara svensk för att vilja uppleva en match i huvudstaden. Stockholmsderbyna, där AIK, Djurgården eller Hammarby drabbar samman i lokala matcher, är kända långt utanför Sveriges gränser. Stämningen är ovanligt god och högljudd för att vara Norden och det är inte ovanligt att närmare 40 000 åskådare går och ser matcherna.

Friends Arena är AIK:s hemmaplan och Sveriges nationella arena för herrlandslaget i fotboll. Stadion har en kapacitet på 50 000 åskådare för sportevenemang och 65 000 för konserter. Artister som exempelvis Bruce Springsteen and The E Street Band, Beyoncé Knowles och Iron Maiden har gästat scenen.

Det bästa stället att bo på för att få uppleva den magiska fotbollsatmosfären på nära håll är Comfort Hotel® Solna eller Quality Hotel™ Friends. Båda hotellen ligger nära Friends Arena, med shoppingcentret Westfield Mall of Scandinavia och vackra naturområden i närheten. Comfort Hotel® Solna öppnade 2021 och är Skandinaviens första energineutrala hotell. Fasaden och taket är täckta av solpaneler som genererar all energi som används på hotellet och till och med producerar ett överskott. Gästerna har även tillgång till kostnadsfria tvättmöjligheter och ett gym. Om du brinner för hållbarhet, teknik och att vara nära händelsernas centrum är det här platsen för dig.

Quality Hotel™ Friends är perfekt för dig som har FOMO, eftersom du kommer att vara mitt i allt som händer på planen eller på scenen. Hotellet är populärt för både afterwork-sammankomster och middagar. På 25:e våningen hittar du Brasserie X, där kan du njuta av både fantastisk utsikt och utsökt fransk mat. Både fotbollssupportrar och familjer bor här.

 • Värm upp med familjen före matchen

  På Quality Hotel Friends träffar vi Peter Westlund och hans son som spelar shuffleboard i hotellobbyn inför AIK-matchen.

 • Även om stämningen utanför sväller i takt med trummornas rytm och spänningen växer ju närmre kick-off vi kommer är allt lugnt inne på hotellet.

 • Far och son har sin egen lilla uppvärmning medan stenarna glider över bordet. De är entusiastiska men säkra på sin sak:

 • ”AIK vinner, förstås”, säger de och ler mot varandra.

 • En svart och gul scarf lindas runt sonens hals och de är redo att kliva ut och följa med folkmassan.

Nordens mest medryckande atmosfär

Peter och hans son följer med folkmassan därute och går in på Friends arena tillsammans med tusentals supportrar. Ljudnivån på stadion når en imponerande nivå och den ena änden är full av passion, bengaler, flaggor och ett otroligt inspirerande hemmagjort tifo.

Vännerna i tjugoårsåldern, Linus, Johan och Adrian, är också redo.

”Rivaliteten mellan Stockholmsklubbarna är en slags blandning av sammanhållning och fientlighet. Vi sammanstrålar och gör något som en enhet. Fotbollen kan vara bättre i många andra länder, men kamratskapet är unikt här i Stockholm. Vi har en fotbollskultur som resten av Norden inte har”, säger de.

Folkmassan i motsatta änden av planen från supporterkompisarna är ett hav av blått och vitt. Det är där Norrköpingssupportrarna sitter – men den väldiga atmosfären omsluter dem – även när de tänder en rad bengaler med imponerande precision och skapar ett litet, inåtvänt hav av eld.

 • Sammanhållningen dämpar fallet

  Det går inte AIK:s väg i den kittel som var Friends Arena den här påskeftermiddagen.

 • Den lilla blå och vita kontingenten i hörnet får ett utbrott en, två och till och med tre gånger och missnöjda uttryck sprider sig genom läktarna.

 • Kören av burop som riktas mot hemmalaget är intensiv, både i halvtid och efter matchens slut.

 • Men trots förlusten så är det som Linus, Johan och Adrian beskriver det – det handlar om sammanhållning och kärlek till fotbollen, oavsett om det är en Stockholmsrival eller en annan motståndare som besöker.

Senaste artiklarna