Medlemskap
Konst inne på MUNCH Museet i Oslo.

1,5 miljoner människor har besökt MUNCH: Norges största konstattraktion

En och en halv miljon människor gick genom dörrarna till det nya MUNCH förra året. Museet, som rymmer fyra versioner av det ikoniska verket Skriet, har blivit en av Europas mest besökta konstattraktioner. Men tänk på detta: Skriet visas bara i en timme i taget...

 • MUNCH är ett av världens största museer som är tillägnat en enda konstnär. Edvard Munchs verk har väckt fascination, glädje och många andra starka känslor inte bara i Norge utan i hela världen.

 • Museet öppnade år 2021 och är ofantligt stort med över 13 våningar och har fått ett fantastiskt mottagande både från den norska allmänheten och från turisterna.

 • ”Vårt ambitiösa mål var att ha 500 000 besökare under det första året. Vi fick till slut tre gånger så mycket och nådde över 1 500 000 besökare."

 • #Responsen har varit otrolig”, säger MUNCH:s medie- och kommunikationschef Maren Lindeberg till Strawberry.

 • Besökare från hela världen flockas till museet som ligger idylliskt vid fjorden. MUNCH ligger bara ett stenkast från Jernbanetorget i hjärtat av Oslo.

 • Det är ett utmärkt resmål att kombinera med ett uppfriskande dopp i Oslofjorden eller en promenad längs vattnet för att utforska stadens nya stadsdel, Bjørvika, och områdets många restauranger, kaféer och butiker.

 • Med över 42 000 museiföremål, inklusive 28 000 unika konstverk, råder det ingen tvekan om att MUNCH är en av Norges viktigaste sevärdheter.

Så här upplever du Skriet

Det är ingen hemlighet att den största sevärdheten på MUNCH är konstnärens mest kända verk, som har ett av konsthistoriens mest kända motiv: Skriet.


Den målades 1893 och är fortfarande något av ett mysterium. Det finns oräkneliga teorier om varför personen på bilden målas skrikande (om så verkligen är fallet). Sammanlagt finns det fyra versioner i färg av det världsberömda konstverket. Munch valde att behålla två av dem och det är dessa som visas i museet. En tredje målning finns på Nationalmuseet. Den fjärde är privatägd.


Dessutom ställer MUNCH ut en Skriet-litografi från år 1895. Skriet-bilderna finns på fjärde våningen i utställningen Infinite – i ett separat rum. Det är alltid någon av bilderna som ställs ut, men aldrig alla tre samtidigt.


Verken presenteras på en roterande display så att de automatiskt visas ett efter ett medan de andra inte exponeras. Anledningen till detta är verkens ömtåliga skick. För mycket exponering kan skada konstverken.


”Under de senaste åren har vi genomfört flera forskningsprojekt som visar hur mycket ljusexponering de olika versionerna av Skriet tål varje dag. Ingen av dem kan ställas ut hela tiden, och det är därför som bilderna i rummet visas i rotation, förklarar MUNCH-museets Maren Lindeberg.


”Det är också en av anledningarna till att vi har slutat att låna ut målningarna till rundturer och utställningar utomlands. Konstverken klarar helt enkelt inte av det.”


Bilderna som visas ändras därför varje timme.


Det är den färgglada oljeversionen från 1910 som är den mest kända. Om du inte får se den version du önskar kan du alltid passa på att utforska andra delar av utställningen innan du återvänder till fjärde våningen. Kom bara ihåg att om du lämnar restaurangen högst upp på MUNCH kan du inte gå tillbaka till utställningen.

Världskända konstverket Skriet på MUNCH Museet i Oslo.

Black metal är också konst

Sammanlagt finns det 13 våningar och ett brett utbud av upplevelser i byggnaden som designats av spanska arkitekterna Estudio Herreros. Här hittar du både permanenta och roterande utställningar, varav de flesta fokuserar på Edvard Munchs verk och liv, men inte bara det. På nionde våningen ställer till exempel andra konstnärer ut sina verk, antingen självständigt eller som tolkningar av Munchs universum.


En av de populäraste utställningarna var när det norska black metal-bandet Satyricon fick i uppdrag att skapa musik med koppling till utvalda målningar och grafiska verk av Edvard Munch. Utställningen Satyricon & Munch varade i fyra månader år 2022 och blev en stor succé. Utställningen öppnade inte bara upp för nya sätt att tolka de många teman som förekommer i Munchs konst – mörker, melankoli och ångest – utan erbjöd även en ingång för dem som kanske inte är lika insatta i konstnärens verk.


”Vi ville inte att musik och konst skulle vara två olika saker utan istället utgöra en enda samlad upplevelse”, förklarar intendent Trine Otte Bak Nielsen.


Denna filosofi, som innefattar ett nytt förhållningssätt till det traditionella sättet att presentera konst, är en avgörande faktor till att det har gått så bra för MUNCH sedan det öppnades. Utställningar som Satyricon & Munch väcker känslor både hos den erfarna konstkritikern och hos de besökare som snubblar över utställningen på en väns rekommendation.


”Det är något vi medvetet strävar efter – att ge människor upplevelser och göra konsten tillgänglig för alla. Dessutom är familjerna viktiga för oss. Därför har vi många aktiviteter för barn, bland annat en särskild konstfestival för barn, MiniMunch. Jag tror att vi är det enda konstmuseet i världen som har en sådan festival”, säger Maren.

 • Här kan du äta på Munch

  Det finns ett kafé på första våningen. Men det är Bistro Tolvte på tolfte våningen som får de varmaste rekommendationerna.

 • Här kan du njuta av klassiska bistrorätter och fantastiska utsikter över hela Oslofjorden.

 • Efter middagen borde du besöka cocktailbaren Crane på trettonde våningen. Baren har en stor takterrass och stänger sent.

 • På sommaren anordnas konserter där och DJ:er uppträder – den perfekta avslutningen på ett kulturbesök på MUNCH.

 • Här kan du bo:

  Clarion Hotel® Oslo, Dronning Eufemias Gate 15

Senaste artiklarna