Nog för att en utlandsresa gärna får stå på menyn inför sommarsemestern men ibland kan vädret vara magiskt även här i Skandinavien. Speciellt i augusti. Det härliga sommarvädret är inte enda anledningen att överväga Skandinavien framför andra destinationer när du ska boka en sista minuten-semester eller weekend-resa. Här är några anledningar att hålla semesterkalendern öppen och solskensdrömmarna vid liv.

Man spelar trumpet
Vad sägs om en jazzfestival i sommar? Foto: Matija Puzar

Norge

Oslo Jazz Festival

Sex dagar jazz i Norges huvudstad, Oslo. Omkring 60-70 akter runtom i staden, inklusive framträdanden på Nasjonal jazzscene och andra populära lokala klubbar. Om du vill njuta av jazz på mindre, mer intima spelningar är Oslo Jazz Festival något för dig.

Arctic Race i Norge

Cykla, eller se cykelentusiaster cykla totalt 708 km under fyra dagar i norra Norge under Arctic Race Norway. Eventet anordnas av samma arrangör som organiserar Tour de France. Loppet börjar i Bodø och avslutas i Harstad.

Norges Internationella Filmfestival

Det beskrivs som “Norges Oscarsfestival”, och den internationella filmfestivalen tar över staden Haugesund. Festivalen öppnas i år med filmen, Løvekvinnen. I år genomförs festivalen för 43:e gången och syftet med hela eventet är att främja nordisk film.

Mela Festival

Den här utomhusfestivalen är gratis, tar över hela Rådhusplassen i Oslo, och gör hela området till en kreativ och mångkulturell mötesplats. Årets dragplåster är den internationellt kända artisten Wyclef Jean.

Grieg i Bergen

En serie sommarkonserter i den historiska staden Bergen är väl värt ett besök om du gillar klassisk musik och lyrik. Från recitationer till stråkkvartetter, Grieg i Bergen ger en konsert varje måndag, onsdag, fredag och lördag runt kl. 19:30.

Danmark

Zulu Sommarbio (#zulusummerbio)

Sommarbio i Köpenhamn. Kan det bli mer hygge? Gratis inträde och senaste toppfilmer som: Her, Wolf of Wall Street, Gravity, Inside Llewyn Davis.

Strøm Festival

Det här är Köpenhamns festival för elektronisk musik. Festen sprider ut sig över hela staden och erbjuder förutom olika event, workshops och tal från artisterna även utomhuskonserter i Enghaveparken hela veckan.

Smukfest, Köpenhamn edition

Kunde du inte ta dig till Skanderborg för den stora Smukfesten? Lugn, arrangörerna flyttar en del av festivalen till Köpenhamn.

Matglädje på matfestival. Foto: www.copenhagencooking.dk

Köpenhamns Matfestival

Genom en kombination av kärlek till mat och hygge erbjuder Köpenhamns matfestival event över hela staden. Allt för att fira säsongens bästa råvaror. Det här är en given festival för matälskaren.

Utomhusopera på Rosenborgs slott

Danskarna älskar opera och de älskar att vara utomhus. Här är ett tillfälle att få njuta av en föreställning av Kungliga Danska Teatern med vackra Rosenborgs slott i bakgrunden.

Strawberry_tivoliEn varm sommarnatt är Tivoli en helt magisk plats. Foto av Sean Pavone. Källa: shutterstock.com

Fredagsrock på Tivoli

Att besöka Köpenhamns Tivoli är en upplevelse i sig men för samma inträdesavgift kan du under sommaren även få uppleva lite rock på fredagar!

  • Mer information finns här

Köpenhamn Pride

Fira kärleken på detta färgglada sommarevent. Köpenhamn Pride tar över staden i fyra dagar och avslutas med en gigantisk parad som alla får delta i!

Sverige

Stockholms modevecka

Modeeliten samlas under en vecka i Stockholm för att beskåda det hetaste modet under Stockholm Fashion Week. De flesta event och visningar kräver en inbjudan men ofta anordnas en och annan öppen visning också.

Stockholms Kulturfestival

Titeln säger allt. Stockholms gator fylls med kulturaktiviteter av alla sorter och det är helt kostnadsfritt för alla. Förvänta dig 3D shower, film under stjärnhimmel, hip hop-scener och Barcelonakänslor.

Göteborgs Kulturkalas

Om du är på andra sidan landet behöver du inte misströsta, Göteborg har en alldeles egen kulturfestival! Eller Kulturkalas som de kallar det på västkusten. Förvänta dig en festival med många roliga aktiviteter, musik, mat och marknader.

Stockholms Oktoberfest

Det här är Sveriges svar på den berömda Oktoberfest i München. Du kan förvänta dig de vanliga öltälten, massor av mat och givetvis blir du serverad av män och kvinnor i traditionsenlig tysk utstyrsel.