Gör det miljömedvetna valet och ta en italiensk smakresa genom svenska städer – du behöver inte resa långt för att äta gott. Vi har listat de 6 bästa italienska restaurangerna i Sverige.

Kock som lagar pasta på restaurangen 1854 i Linköping
Missa inte de olika pastarätterna på 1854. Foto: 1854

Stockholm: Da Luigi


Swedenborgsgatan 13


Den enkla restaurangen Da Luigi på Södermalm i Stockholm kanske inte ser så märkvärdig ut utifrån. Men här får du uppleva något alldeles extra. Vita vikta servetter, spröda pizzor, krämiga såser och en olivolja som verkligen får smaklökarna att dansa. Kocken erbjuder också flera vegetariska och veganska alternativ.


Är du en tryffelälskare måste du smaka på tryffelpastan Agnolotti con Tartufo e Stracchino all´ Antica - den är to die for.


Göteborg: Trattoria La Strega


Aschebergsgatan 23B


Med en kock som har rötter i både södra och norra Italien bjuder mysiga Trattoria La Strega i Vasastaden, Göteborg på autentisk mat – här blir du inte besviken. Menyn anpassas dagligen efter säsongens råvaror och vad som finns tillgängligt just idag. Vill du veta vad som står på dagens meny? Kolla in deras instagram, @trattorialastrega.


Restaurangägaren har lagt ner själ och hjärta i en spännande vinlista med många ekologiska viner för alla smaker.


Trattoria La Strega: interiorÄt italienska klassiker i en mysig omgivning hos Trattoria La Strega. Foto: Trattoria La Strega


Falkenberg: Lilla Napoli


Halmstadvägen 1


Sveriges bästa pizzeria, Lilla Napoli, hittar du i Falkenberg strax utanför Halmstad. Den lilla pizzerian ligger i vad som en gång var en bensinmack, och kan därför se ganska anspråkslös ut. Men låt inte utsidan lura dig – den napolitanska pizzan är så populär att du måste boka din deg i förväg för att vara säker på att få någon.


Lilla Napoli exterior. Photo: Petter BacklundRestaurangen ser kanske inte så märkvärdig ut, men det är den definitivt. Foto: Petter Backlund


Lilla Napoli pizza. Photo: Petter BacklundPizzorna här går inte att bli besviken på. Foto: Petter Backlund


Linköping: Restaurang 1854


Stora Torget 1


På Stora Torget i Linköping hittar du Restaurang 1854. Här kan du njuta av äkta italienska klassiker som serveras på ett traditionellt vis och, som de själva säger, får en toscansk familjemiddag att blekna.


Restaurangen är döpt efter ett av världshistoriens största bankrån som skedde år 1852 i byggnaden där restaurangen ligger. Här låg tidigare en bank.


Malmö: Via Napoli


Sergels väg 11


Rödrutiga dukar, familjär atmosfär, vedugn och sann napolitansk pizza. Hos Via Napoli i Ribersborg, Malmö får du sätta tänderna i traditionell napolitansk vedugnsbakad pizza. Det som kännetecknar pizzan är de höga, smått brända kanterna, som heter cornicione på italienska. Råvaror av hög kvalité är självklart ett måste på denna restaurang. Här finns också flera andra italienska klassiker som du inte får missa.


Tips: köp med en pizza och ta en kort promenad ner till Ribersborgsstranden.


Via Napoli: uteserveringUnder sommaren kan du njuta av den goda maten på Via Napolis utomhusservering. Foto: Via Napolis


Restaurant Via NapoliPopulär restaurang med familjär atmosfär. Foto: Via Napoli


Malmö: Dolce Sicilia


Drottningtorget 6


Glassbaren Dolce Sicilia i Gamla staden bjuder på italiensk glass som är gjord enligt sicilianska recept. Här ligger råvaror med hög kvalité i fokus – naturliga och ekologiska. Sätt dig ner och njut av en kopp kaffe till glassen, som dessutom är Dolce Sicilias egna blandning. Glassbaren säljer också en och annan italiensk delikatess som marmelad, choklad och nötter. En stark favorit bland malmöiterna.


Buon appetito!
Mer att läsa för den hungrige


Italiensk pizza skuren och redo att ätas

Fakta - det italienska köket

  • Italien består av många regioner och landets kokkonst kännetecknas av varierande smaker och rätter. En genomgående faktor oavsett region är fokuset på färska råvaror av hög kvalitet.
  • I norra Italien hittas charkuterier och risotto medan den solrika södern domineras av oliver, citrus, sardeller och solmogna tomater.
  • Det mest välkända i matväg från Italien är olivolja, pastarätter, salami och mortadella, ostar som mozarella, parmesan och gorgonzola, desserter som tiramisu och pannacotta samt naturligtvis pizza, som härstammar från Neapel.