Hur kommer det sig att allt fler människor väljer att kasta sig ut i iskallt vatten, helt frivilligt? Att ha hackande tänder, darrande kropp och blåa läppar har snabbt blivit populärt. Varför? Här får du 6 bra anledningar till att vinterbada, och var i Sverige och Norge du kan göra det.

Person som vinterbadar
Du kan vinterbada när som helst på dygnet, dag och natt.

1. Du får ett starkare immunförsvar

Ja, du läste rätt. Släpp tanken om att kyla kan göra dig sjuk. Det sägs faktiskt att iskalla bad stärker ditt immunförsvar. Det är oavsett smart att få med sig några konkreta tips innan du låter det kalla vattnet omfamna kroppen. Som till exempel att välja en badplats som är skyddad från vinden och där du enkelt kan ta dig upp ur vattnet, till exempel med hjälp av en stege.

Det kan också vara smart att ha på dig en mössa, vantar och badskor. Ta även med dig ett sittunderlag eller något liknande att stå på när du ska byta om. Och sist men inte minst; det sista du vill när du stiger upp ur det iskalla vattnet är att desperat leta efter din handduk – lägg fram både handduk och kläder så att du snabbt kan torka och klä på dig!

Ice bathing water_16_9Lockar det?

2. Du känner dig lyckligare

Det är något alldeles speciellt med att frysa intensivt och därefter gå upp på land, slänga på sig kläder, dricka något varmt, sätta sig i en bastu eller lägga sig under ett varmt täcke, samtidigt som du känner den behagliga pulserande värmen sprida sig i kroppen.

Inte bara är det skönt, endorfinerna vaknar också till liv och dansar runt i kroppen. Vem vill inte ha en riktig endorfinkick som förhoppningsvis håller i sig fram tills att du hoppar i det kalla vattnet igen?

3. Reducerar smärta, spänningar, stress och trötthet

Många som vinterbadar rapporterar om att de generellt känner sig mindre stressade – de har helt enkelt fått bättre kontroll på sin stress. Samtidigt som man även har sett att det kan lindra smärta i muskler och leder.

De flesta upplever också att de känner sig piggare, gladare och mer tillfreds. Det är dock viktigt att vara försiktig om du har högt blodtryck eller en hjärt- och kärlsjukdom. Bada heller aldrig själv eller med alkohol i kroppen.

ice bathing_16_9Du tränar upp både din viljestyrka och andning genom att bada kallt.

4. Du får bättre blodcirkulation och ökad förbränning

Att vinterbada kan på många sätt ses som träning. När du fryser förbrukar kroppen mer energi på att hålla värmen uppe, något som ökar din förbränning. Ryktet säger att 10 sekunder vinterbad motsvarar 20 minuters löpning.

Och när vi nu är inne på träning… du vet väl vad som är viktigt innan ett träningspass? Jo, uppvärmning! Det rekommenderas att gå eller jogga sig varm innan man utsätter kroppen för iskallt vatten. Har du en bastu i närheten kan du självklart värma dig där innan. Många spahotell kombinerar sina basturitualer med ett eller flera dopp i iskallt vatten, till exempel Son Spa.

Woman in sauna_16_9Kombinera vinterbadet med en stund i bastun!

5. Du tränar upp din viljestyrka och andning

Vem behöver personliga tränare och självhjälpsböcker för att öka sin viljestyrka när man kan få det gratis genom att bada i iskallt vatten? Det säger ju sig självt, att kasta sig ut i vattnet på vintern när man redan står och huttrar på land – det krävs en viss viljestyrka för att klara av något sådant.

Här kommer ett litet vinterbads-tips: har du tagit dig så långt som till vattenbrynet, tveka inte, bara gör det. Även om varje cell i din kropp stretar emot. Du tog dig dit av en anledning och kom ihåg att det bara handlar om en känsla på huden. Ta ett steg ut i vattnet samtidigt som du börjar andas långa djupa andetag. Fortsätt sedan att fokusera på dina lugna andetag, när du sedan har hela kroppen i vattnet är det tillåtet att känna en “mild känsla av obehag”. Tappar du kontrollen över din andetag går du genast upp ur vattnet.

Grattis, du klarade det! Inte bara har du nu fått ett starkare immunförsvar – du känner dig säkert otroligt stolt över dig själv också, med all rätt. Men du, glöm inte att torka och klä på dig med en gång.

Woman ice bathing_16_9Många som vinterbadar känner sig piggare, gladare och mer tillfreds.

6. Du får en härlig naturupplevelse

Gör vinterbadet till ett äventyr. Hitta ett mysigt ställe att värma upp först, kanske i skogen eller längs med vattnet. Se till att ta in den häftiga upplevelsen du faktiskt har gett dig in på. Låt kroppen bli ett med vattnet och var i nuet. Så länge du håller dig borta från vatten med starka strömmar är det bara att hänga på den, för vissa, konstiga och kalla trenden.

“Jaha, men ge mig en plats där jag tryggt kan vinterbada?” tänker du då. Självklart, det finns många fina ställen att välja mellan. Vare sig du vill kombinera det med bastu eller om du bara snabbt vill slänga dig under täcket i en varm säng när du är klar. Kika in våra hotell och spahotell i Sverige och Norge där du kan vinterbada i närheten:

Yasuragi view_16_9Spahotellet Yasuragi bjuder på naturskön utsikt.

SVERIGE:

Clarion Hotel® Sea U ligger precis bredvid havet i Helsingborg och härifrån har du en 15 minuters promenad till “Pålsjöbaden” där många vinterbadar. Du med?

Stenungsbaden Yacht Club hittar du vid kusten, 30 minuter norr om Göteborg. Ett vackert spa- och konferenshotell med badmöjligheter precis utanför fönstret. Hotellet har en brygga med tillhörande bastu.

Yasuragi är ett magiskt japanskt spahotell utanför Stockholm. Här finns självklart många varma bad, bastu med utsikt över Stockholms skärgård och så klart en pool fylld med 12 gradigt vatten…

Farris bad outside_16_9Farris Bad i Larvik är populärt bland vinterbadare.

NORGE:

Son Spa, som ligger en liten bit utanför Oslo, bjuder på basturitualer som inkluderar bad utanför hotellet. På hotellets brygga hittar du även en varm och skön bastu.

Farris Bad i Larvik är populärt bland de som vinterbadar. En del av hotellet ligger bokstavligen över vattnet, så det är inte långt till värmen efter ett dopp här.

The Thief ligger centralt i Oslo och sägs ha det bästa läget i hela Oslo, i alla fall när det kommer till vinterbad. Du har både brygga och strand precis utanför hotellentrén.

Clarion Hotel® Oslo har Oslofjorden som en av sina närmaste grannar. Utanför hotellet hittar du en brygga att bada från och flera flytande bastuflottar. Här kan du också be hotellet om att få ta med dig tofflor och morgonrock till doppet – skönt och smidigt att ta på sig efteråt.

Clarion Hotel® The Edge i Tromsö ligger en 4-6 minuters promenad från badstället “Pust” där människor dagligen hoppar i vattnet på vintern. Här finns det också en bastu.

Clarion Collection® Hotel With ligger också i Tromsö och har utsikt över “Pust” från både hotellrummen och restaurangen.

the thief_16_9Många kastar sig ut i vattnet på vintern utanför The Thief i Oslo.

Clarion hotel the edge_16_9Clarion Hotel® The Edge har nära till ett väldigt populärt ställe för vinterbad.