Är du sugen på västkusten till sommaren? Vi förstår dig. Det går inte att få nog av Nordsjöns salta vatten, den karga och unika skärgården, utbudet av färsk fisk och skaldjur och massa saker att göra. Inte konstigt att det i folkmun kallas “bästkusten”.

En ung kvinna på en båt på västkusten tittar ut över vattnet
Båtluffing i skärgården är ett klassiskt sommarnöje och bara ett av alla sätt att roa sig på västkusten. Foto: Pontus Wellgraf, Unsplash
Göteborg, med Clarion Hotel Post i bakgrunden.

Göteborgs bästa erbjudanden

Tips på aktiviteter, restauranger, erbjudanden och annat du inte vill missa!
chevronRight

Västkusten sträcker sig från Strömstad i norr till Halmstad i söder, och brukar oftast delas upp i norra och södra västkusten, med Göteborg mitt emellan. Här kommer våra bästa tips för en semestervecka eller två på västkusten i sommar!


Hört talas om Orust, Fjällbacka och Marstrand?


I den norra delen av västkusten hittar du semesterparadiset Bohuslän, med idylliskt vackert skärgårdslandskap. Här finns tillräckligt många charmiga öar för att hålla dig sysselsatt ett bra tag, om det är bad- och båtliv som står på agendan. Flera kan du åka till med bil, men det vanligaste transportmedlet är såklart skärgårdsbåtarna.


Silvertärnan Göteborg skärgårdsbåt Om du startar från Göteborg är Silvertärnan en av alla båtar som tar dig ut i skärgården. Foto: Pontus Wellgraf, Unsplash


Packa picknickkorgen och hyr en cykel, eller slå er ner vid en uteservering längs med någon brygga med utsikt över klippor och glittrande vatten. Med Nordsjön som granne har många av västkustens restauranger specialiserat sig på havets delikatesser, så fisk- och skaldjursfantaster har minst sagt mycket att upptäcka längs med kusten. Ett välkylt glas vitt till det kanske?


Havskräftor från Smögen Havskräftorna är en delikatess som säljs på många ställen på västkusten. Just dessa är från Smögen. Foto: Jonas Jacobsson, Unsplash


Ingen koll på Bohusläns skärgård? Ingen stress. Här kommer några resmål som inte gör dig besviken!


Öar

Orust, Sveriges fjärde största ö. Hit kan du åka med både båt och bil! Perfekt som dagsutflykt.


Gullholmen, Sveriges mest tätbebyggda skärgårdsö. Promenera längs med slingrande gränder och ta en närmre titt på sjöbodar och fiskarstugor.


Marstrand, ön längst ut i skärgården, är ett riktigt seglar- och badsamhälle. Missa inte Carlstens Fästning, som funnits här sedan mitten av 1600-talet.


Kustsamhällen

Strömstad, en av landets äldsta badorter med Kosterhavets nationalpark runt hörnet.


Smögen, och den världsberömda Smögenbryggan, är kanske Bohusläns populäraste destination.


Fjällbacka, ett charmigt och pittoreskt fiskeläge med skärgårdsbebyggelse längs med berget som namngett staden.


Tjörn på svenska västkusten Öarna i Göteborgs skärgård har en alldeles egen naturnära skönhet. Här syns Tjörn. Foto: Drahomir Posteby Mach, Unsplash


Restauranger, nöjesliv och kultur i Göteborg


Blir det en snabbvisit eller ett längre stopp i Göteborg? Oavsett vad som står på agendan för er västkustsemester är det svårt att motstå stadens utbud och puls. Speciellt om de lata dagarna på skärgårdens klippor blivit lite väl många. Här fyller ni på med konst, kultur, restaurang- och uteliv.


Ta er fram med de charmiga spårvagnarna som blivit en av stadens mest kända signaturer. Eller varför inte ta en sightseeingtur från vattnet med Paddan? Om ni vill ha ännu mer fart är Liseberg ett självklart val, med imponerande och nervkittlande attraktioner för både stora och små.


Göteborg är stort och erbjuder mängder av aktiviteter och sevärdheter. Vet du inte var du ska börja? Kolla in våra andra guider till Sveriges näst största stad:Långa stränder, after beach och naturnära äventyr


Väljer ni att åka söderut från Göteborg kommer ni till Halland! På södra västkusten hittar du ett par riktiga sommarstäder, som Halmstad, Tylösand och Varberg. Här är sandstränderna långa och vita, och den festsugna hittar garanterat ett par After Beach att välja mellan.


Vita stränder i Halmstad Vit och enormt lång sandstrand i Halmstad. Foto: Steven Erixon, Unsplash


Naturen bjuder in till många aktiva alternativ, som surfing, vandring i vackra nationalparker, kajakpaddling och fina cykelturer. Den golfintresserade kan välja och vraka mellan många fina golfbanor på vägen söderut. Shoppingsugen? Då hittar du prispressaren och shoppingmeckat Ullared strax utanför Varberg!

Göteborg, med Clarion Hotel Post i bakgrunden.

Göteborgs bästa erbjudanden

Tips på aktiviteter, restauranger, erbjudanden och annat du inte vill missa!
chevronRight