Som sommardestination är Skåne svårslaget. Stillsamt lantliv blandas med kontinentala matinfluenser och härliga bad. Att Skåne är Sveriges mest solsäkra område gör inte saken sämre. Men vad ska man göra i Skåne? Oroa dig inte - här är våra bästa tips för att maxa semestern i södra Sverige!

En somrig cykeltur på ön Ven. Foto: Viktor Silfverhjelm Hultqvist
Ön Ven ligger i mitt i Öresund och är fantastisk att uppleva på cykel. Foto: Viktor Silfverhjelm Hultqvist, www.upplevven.se.

Älskade Skåne! Vårt sydligaste landskap bjuder på mängder av spännande arkitektur, kultur och historia. Många spår finns kvar från både vikingatiden och gamla krig med våra danska grannar i söder. Här kan du varva spännande utflykter i våra förfäders fotspår med kontinentalt stadsliv och härliga promenader i kvällssolen längs restauranger, barer och strandremsor. Möjligheterna till avslappnat semesterliv är verkligen oändliga i Skåne.


Sommarbad i sött, salt eller bräckt vatten?


När luften i städerna känns för stillastående är det tur att ett dopp aldrig är långt borta! Skåne kan skryta med att ha kustlinje i hela tre olika riktningar, väst, öst och syd. På västra sidan av Skåne är det salta Öresundsbad som gäller, medan du på östra sidan doppar dig i Östersjöns bräckta vatten. På många ställen runtom i Skåne finns också badvänliga sjöar med varmare, sött vatten. Oavsett om du föredrar långa sandstränder, hopp från bryggor, branta klippor, kallvattenbad med stegar eller stenstränder så finns det något för alla badsugna. Ofta inom en kort bilturs avstånd.


Strand i Ystad, Skåne Vita sandstränder finns det gott om i Skåne. Den här hittar du i Ystad, på Östersjösidan av Skåne.


Österlen - Nordens Provence


Inget i Sverige liknar franska Provence såsom Österlen. Här finns vidsträckta fält, skuggiga bokskogar och sandiga bad, gammaldags kalkstenshus och vallmo längs vägkanten. I Simrishamn och Kivik finns till och med vingårdar. Inte konstigt att nationalskalden Ulf Lundell och Sveriges flesta konstnärer har satt bo här.


Skillinge på Österlen i Skåne. Foto: Julius Jansson, Unsplash Skillinge är en av alla små byar med traditionella hus som finns runtomkring på Österlen. Foto: Julius Jansson, Unsplash


Med bekvämt avstånd på cirka en och en halv timmes bilfärd från Malmö, eller en timme från Kristianstad går det snabbare att åka till Österlen än till Rivieran! Och du, om du saknar att besöka de brittiska öarna finns även Sveriges svar på Stonehenge här: fornlämningen Ale stenar i Kåseberga.


Ale stenar i Kåseberga på Österlen i Skåne Fornlämningen Ale Stenar är en skeppssättning i Kåseberga nära Ystad. Foto: Arvid Hoidahl, Unsplash


Vingårdarna!


Det är lätt att glömma att Skåne ligger i Sverige när man upptäcker att det finns inte mindre än ett fyrtiotal vingårdar i landskapet. Både jordmånen och klimatet i Skåne lämpar sig bra för vinodling, speciellt den gröna druvan Solaris som trivs med den relativt korta, nordiska odlingssäsongen.


Vintillverkning är en växande näring i Skåne. För omkring 20 år sedan startade de allra första, men det är först de senaste fem-tio åren som antalet vingårdar verkligen ökat. Längs alla tre kuster (och även i inlandet) hittar du gårdar som erbjuder vinprovning och i många fall även en matbit på gårdens restaurang. Du kan lugnt promenera runt bland vinstockar, lära dig mer om druvsorter, gårdarnas unika terroir och behöver inte alls vara ledsen över den inställda resan till Napa Valley eller Toscana.


På hemsidan Vinvägen finns en karta med adresser och kontaktuppgifter till de flesta vingårdar i hela Skåne.


Österlens guld


Man skulle kunna tro att det är Kiviks gyllene äppelmust som kallas för Österlens guld, men det är faktiskt rapsoljan. Inte så konstigt när en av sinnebilderna för Skåne är just vajande solgula rapsfält.


Rapsfält i solnedgång. Foto: Marigna Roth, Unsplash Att se de gula rapsfälten är ingen högsommarupplevelse. De blommar bara mellan maj och juni. Foto: Marigna Roth, Unsplash


Om du vill förkovra dig i det flytande guldet rekommenderar vi en tur till Gunnarshögs gård i Hammenhög, nära turistattraktionen Glimminge hus. Förutom en butik där hela Gunnarshögs sortiment finns till försäljning, finns även ett gårdscafé där du få ta en fikapaus och samtidigt inspireras till nya användningsområden för rapsolja. Personalen är kunnig och berättar gärna om raps och varför den kallpressade oljan är minst lika nyttig som olivolja.


En dagsutflykt till ön Ven


Mitt i Öresunds glittrande vatten hittar du ön Ven. Hit kommer du med en 30-minuters båtfärd från Landskrona (som du hittar emellan Malmö och Helsingborg). Med en mil i omkrets är ön perfekt att upptäcka på cykel. Utöver dess vackra stränder, böljande vågor och små grusvägar finns här en rik historia som tog sin början strax efter att inlandsisen släppte greppet om Skandinavien. Öns historia kan utforskas på Tycho Brahe-museet och öns Hembygdsgård - där du också kan fika och köpa gårdens egen honung. En törstsläckare går att få på Spirit of Hven, som förutom gourmetpub och restaurang även är ett destilleri som tillverkar egen whisky.


St: Ibbs kyrka på Ven. Foto: Viktor Silfverhielm HultqvistSt: Ibbs kyrka på höjden överblickar Öresund och hamnen nedanför. Foto: Viktor Silfverhjelm Hultqvist, www.upplevven.se.


Det erbjuds guidade turer om du vill lära dig ännu mer om guldkornen på Ven. Visste du förresten att Ven har nästan 400 åretruntboende och är ett levande samhälle hela året? Om besöket på Ven ger mersmak så hjälper det aktiva och driftiga byalaget gärna till att svara på frågor om inflyttning och etablering på ön.


En somrig cykeltur på ön Ven. Foto: Viktor Silfverhjelm Hultqvist Att cykla på Ven är något som alla borde få uppleva minst en gång. Foto: Viktor Silfverhjelm Hultqvist, www.upplevven.se.


Saker att göra i Malmö


I Sveriges tredje största stad finns oändligt med aktiviteter och upplevelser för såväl barnfamiljer som för paret eller kompisgänget. Oavsett vad just ni gillar är det lätt att hålla sig sysselsatt i både dagar och veckor.


Barhäng kring Lilla Torg eller Möllan är givet för den som är törstig och gillar folkliv. Om ni letar efter lite mer barnvänliga aktiviteter ligger Riberborgsstranden inom bekvämt avstånd, med pampig överblick över både Öresundsbron och Turning Torso.


malmo-lilla-torg.jpg Runt Lilla Torg i Malmö finns krogar, barer och uteserveringar som passar utmärkt en sommarkväll i goda vänners lag.


Kulturdiggare uppskattar Moderna Museet i Malmö och musikfantasterna hittas ofta på KB (Kulturbolaget) eller i någon av stadens alla skivbutiker. Om du samlar på musik så missa inte en tur till Lilla Torgs Seriemagasin, vars trevliga personal säljer noga utvalda gamla och nya vinylskivor.


Vill du äta något också? Läs våra tips på Malmö-streetfood eller 7 favoriter på den internationella matscenen i Malmö.


Malmö Folkets Park


Om du bara hinner göra en sak i Malmö kan vi garantera att du får mest upplevelse på kortast tid av att tillbringa tiden i Folkets Park, nära Möllevångstorget. Förutom två lekplatser, en skatepark och plaskdamm är parken en eklektisk samling av traditionella folkparksinventarier, som grillkiosk och teaterscen, till mer exotiska inslag som mötesplatsen Moriska paviljongen.
Folkets Park i Malmö är den äldsta folkparken i världen och en av de äldsta byggnaderna i parken är Far i hatten, som byggdes 1892 och idag huserar en dansbana/nattklubb samt en KRAV-märkt restaurang som serverar lokalproducerade rätter.


Folkets park i Malmö en solig sommardag Till Folkets park i Malmö flockas både Malmöiter och turister om sommaren. Speciellt vid vackert väder.


Nordvästra Skånes alla golfbanor


Ligger Helsingborg i Florida? Det kan man tro, för det är bara i Florida som golfbanorna ligger ännu tätare än i Nordvästra Skåne. Inom en timmes bilväg från Helsingborg har du en uppsjö av banor, alla med olika svårighetsgrader och olika inramning av natur, från karg kust till frodigt inland. Mölle Golfklubb sticker ut, eftersom den unika 18-hålsbanan ligger mitt i ett vackert naturreservat. Men Vasatorps Golfklubb har flera banor och har röstats fram till Sveriges bästa golfbana flera år i rad. St: Arilds Golfklubb är vackert belägen med strålande utsikt över Kullabygden och håller en internationellt hög standard. Pust, är det svårt att välja? Vi förstår dig!


Golf st Arlid Golfklubb En ljumn sommarkväll i solen. Då är det inte fel med en golfrunda i natursköna omgivningar. Foto: St: Arild Golfklubb


Om golf är din melodi kan du läsa om fler golfbanor här.


Här på Skånes västkust ligger också Höganäs, känd för sin keramik och de karaktäristiska bruna krukorna. Ta en avstickare från golfbanan till Keramiskt center och beundra hantverket. På Höganäs Design outlet går det att shoppa kvalitetskeramik till bra priser.


Böljande landskap vid Brösarps backar


Skåne är vida känt för sina platta vidder. Men förutom de flacka fälten finns en mängd natursköna och lantliga miljöer som gör sig utmärkt för en bilutflykt. Ta en tur till Brösarps backar och njut av de böljande kullarna i Verkeåns fina naturreservat.


Brösarps backar - porten till Österlen Brösarps backar stämmer inte alls med bilden av det platta Skåne. Känner du igen miljön från Bröderna Lejonhjärta?


Backarnas säregna form beror på inlandsisen och de är välkända i svensk kultur. Bland annat har de avbildats i oljemålningar av Prins Eugen och stått som fond till Bröderna Lejonhjärtas Nangijala. Om du är ett Astrid Lindgren-fan kan vi tipsa om att ta en avstickare till Källagården, alldeles intill Brösarps backar. Korsvirkesgården med anor från 1700-talet har en äppelodling som förvandlades till Körsbärsdalen när Bröderna Lejonhjärta filmatiserades.


Upptäck Skåne till fots - Skåneleden


Den allra mest naturnära upplevelsen av Skåne får du till fots. Runt omkring i landskapet finns en mängd vandringsleder som samlas under namnet Skåneleden. Några passar bra för kortare dagsutflykter i närheten av Malmö eller andra städer, andra går från kust till kust genom hela landet. En del sträckor utgör klippiga kustvandringar och andra går genom orörd urskog och längs med små sjöar. Tillsammans täcker Skåneleden upp 130 mil vandringsled.


Många av Skåneledens sträckor går genom privat mark. För att vara helt säker på att du inte kliver in i en tjurhage eller går vilse är det bara att följa de orange skyltarna som utmärker just Skåneleden.


Även om du skulle kunna vandra i flera dagar utan att träffa en annan människa så är civilisationen inte långt borta. Och på många platser längs lederna finns lägerplatser med vindskydd, toaletter och eldstäder med ved uppställt, helt gratis, för den som vill ta en paus och insupa naturen en längre stund.


Vandringsled i Stenshuvud nationalpark i Skåne En del av Skåneleden som går genom Stenshuvuds nationalpark. Forskning från bland annat Naturvårdsverket styrker att det är bra för hälsan att vara ute i naturen. Det räcker att titta på bilder med naturmotiv för att sänka blodtrycket och minska oro. Så varsågod för dagens hälsoboost.


Boka våra hotell i Skåne:

Vill du veta mer om Skåne? Här finns mer härlig läsning:På väg söderut? Här är vår skånska ordlista:  • Päror eller knudor - Potatis

  • Rullebör - Skottkärra

  • Hossor - Strumpor

  • Klyddig - Besvärlig

  • Hotta - Kasta, slänga

  • Bulle - Fralla

  • Fobbick eller Ålahue - Idiot

  • Cocka - läskedrycken Coca Cola