Göteborg är en stad där både klassiker och nykomlingar är väl värda en omväg. Gör en djupdykning bakåt i tiden, besök inspirerande butiker, ät på världsberömda restauranger och upptäck hippa barer. Här har vi samlat de bästa restaurangerna och barerna från både ”nya” och ”gamla” Göteborg.

Göteborg i solnedgång
Göteborg är oslagbart när det gäller barer och restauranger.

En Halv special, tack!

Det blåser kallt uppifrån, nerifrån och från sidan. Men det är inget som verkar bekomma de som köar till Mariaplans korvkiosk i Majorna, Göteborg. Alla i kön verkar vara stammisar, och alla väljer Halv special. Förutom en dam, hon tar Hel special. Till slut är det vår tur, vi tar en Halv special, tjejen i luckan undrar om vi är hungriga och innan vi har hunnit säga ja har hon tryckt på räksallad. Och till det Pucko, chokladdryck, som traditionen bjuder. Det är gott, men nästintill omöjligt att få i sig hela brickan med mat. En Halv special består av ett korvbröd, i den en kokt eller grillad smal korv och uppe på det ett par kulor potatismos. Tar du en Hel special serveras den mastiga rätten med två korvar i brödet.

sak_800x250_mat

En av Göteborgs bästa restauranger

Om en Halv special är en urgammal Göteborgsklassiker är restaurangen vi har bord på i kväll en modern klassiker. Kocken och krögaren Leif Mannerström satte fisk- och skaldjursrestaurangen Sjömagasinet på kartan från början. I dags drivs den av Ulf Wagner med kocken Gustav Trägårdh i spetsen. Sjömagasinet är en av stadens bästa restauranger, och bord måste bokas i god tid. Middagen gör oss inte besvikna. Den oklanderliga servicen, underbara belonostron och ångkokt piggvar och torskrygg på tre olika sätt gör att vi helt glömmer bort ovädret utanför. Här får du garanterat mat och dryck i hög klass!

Barhäng på Göteborgs Folkteater

Kvällens bästa bar enligt säkra källor är Matsalen på FOLK, en del av Göteborgs Folkteater vid Järntorget. Inne på FOLK på är det fullt. DJ:n spelar gammal svensk vispop och folk gungar med. Det är en skön stämning. FOLK har framför allt gjort sig känd för ett stort utbud av naturviner. Strax innan två börjar folk droppa av, stället stänger tre men om man ska hinna med en sväng på nattklubben Yaki-Das knökfulla dansgolv, och det bör man, är det dags att dra vidare.

sak_800x2501Vi rekommenderar ett besök på bohemiska FOLK.

Stans bästa kaffe?

Morgonen därpå tar vi frukosten på da Matteo. I dag finns det flera da Matteo-fik, men det var här i charmiga Victoriapassagen som da Matteo startade 1995. Enligt många har da Matteo Göteborgs bästa kaffe. Det blir en färsk croissant och en droppkaffe. Droppkaffe är ett svagt men väldigt smakrikt sätt att dricka kaffet på. Kaffet handbryggs med filter och tratt. Vattnet hälls på efterhand och själva processen tar några minuter.

En butik du inte går tomhänt från

De senaste åren har Magasinsgatan lockat till sig Göteborgs bästa shopping. Fortfarande är det stora dragplåstret den haussade inredningsbutiken Artilleriet. Här innebär ett besök ett köp. På gatan återfinns också butiker som Floramor & Krukatös, Grandpa och Miss Ragtime, och en food truck som serverar strömming.

Restaurangkultur i Linnéstaden

Eftermiddagen tillbringas i den varma takpoolen på Clarion Hotel Post, när vi tinat upp ska vi ta oss till Tredje Långgatan, till ett pinfärsk krogkluster i Linnéstaden.

Det har nästan mörknat när vi kommer fram till Tredje Långgatan. Vårt mål är Taverna Averna, det italienska navet i det kvarter som plötsligt gjort anspråk på att vara Göteborgs mest spännande. Vi smiter in i en passage. Långgårdarna säger en liten skylt, en bakgård. Men det är en bakgård med egen vinbar, ett surdegsbageri, mysigt kafé och mexikansk restaurang. Och även här en food truck. Alla ställen hör ihop med Taverna Averna och kinesiska restaurangen Made In China.

Taverna Averna är kärlek vid först ögonkastet. Restaurangens takrymd är fantastik, likaså inredningen, konsten och menyn. Vi inleder med en burrata och tomater från Sicilien (mozzarella fylld av mozzarellabitar och grädde), himmelskt gott. Sedan fortsätter en italiensk smaksymfoni i form av Vitello Tonnato (tunt skivad kalv med tonfisksås), italiensk chark, grillat bröd med snökrabba. En timme senare avslutar vi med en av deras berömda pizzor. En bianco (utan tomatsås) med tryffelsalami. Till det ett glas Chianti.


9 Göteborgsklassiker

1. KorvKiosken Mariaplan

Ett av två gatukök som vet hur en Halv- och Hel special ska serveras. En annan klassiker som serveras här är Luffare, ett korvbröd med mos, ketchup och senap.

  • Adress: Mariaplan, Majorna

2. Sjömagasinet

En av stans bästa restauranger hittas i ett hamnmagasin från 1700-talet. Sedan mitten av 1990-talet en av Sveriges bästa fisk- och skaldjurskrogar. Startades av stjärnkocken Leif Mannerström och drivs i dag av tv-kockarna Ulf Wagner och Gustav Trägårdh.

3. Matalen på FOLK

Folkteaterns egen restaurang och bar vid Järntorget. Här finns ett av Sveriges största utbud av naturviner. Många serveras på glas. Fredagar och lördagar spelar DJ:s i baren och FOLK stänger först 03:00.

4. Yaki-Da

Med en takterrass, två dansgolv, kaffebar och bistro är Yaki-Da ett nöjestempel. På helgerna är det ofta livespelningar.

  • Hemsida: Yaki-Da
  • Adress: Storgatan 47

5. da Matteo

Med söta bakverk och kaffe i högsta klass kopplade grundarna av da Matteo greppet om Göteborg redan hösten 1995. Än i dag är det väldigt populärt att dricka sitt kaffe i vackra Victoriapassagen. Da Matteo finns även på Sprängkullsgatan 10A, Magasinsgatan 17A och Vallgatan 5.

  • Hemsida: da Matteo
  • Adress: Södra Larmgatan 14, Victoriapassagen

6. Artilleriet

Med en blandning av franskt och skandinaviskt, modernt och antikt, unikt och personligt har Artilleriet blivit Magasinsgatans allra populäraste shoppingmål.

7. Taverna Averna

Välkända krögarna Avenyfamiljen har hjälpt till att förvandla det gamla hamnkvarteret Tredje Långgatan till Göteborgs mest omtalade område just nu. I Auktionsverkets tidigare lokaler och gård finns i dag allt från vinbar till kinesisk dim sum-krog. Men framförallt finns här den populära italienska restaurangen Taverna Averna.

8. Kök & Bar 67

Kök & Bar 67 Quality Hotel 11 Göteborg

På Quality Hotel 11:s restaurang Kök & Bar 67 beställer du en klassisk räkmacka och ett glas Eriksbergsöl och njuter av stadens bästa vy över Göteborgs skyline.

9. Kville Saluhall

För två år sedan invigdes Kville Saluhall vid Vågmästarplatsen på Hisingen. I dag är det stadsdelens mötesplats när det ska handlas skaldjur, fisk, ost, grönsaker eller kött. På våning två finns den peruanska restaurangen Ceviche.


Mer inspiration om Göteborg

Vill du också åka till Göteborg? Här ser du en lista på alla våra fina hotell i staden!

Sevärdheter och saker att göra i Göteborg

5 utsökta brunchtips i Göteborg

Bästa museerna i Göteborg

5 anledningar till att besöka Liseberg

Mer om mat och restauranger

10 heta restauranger i Stockholm

9 historiska restauranger i Uppsala

10 heta restauranger i Helsingborg

Streetfood i Malmö

7 tips på restauranger i Jönköping