Belgiska våfflor, färskpressad juice, perfekt äggröra eller rykande färskt bröd. Varje dag kämpar fler än 200 hotell om att få högsta tänkbara frukostbetyg av sina gäster. Här är hotellen som toppade listan inom Clarion Hotel, Clarion Collection Hotel, Quality Hotel, Comfort Hotel och Nordic Hotels & Resorts under 2018 efter att 305 403 gäster tyckt till om frukosten.

Breakfast

Mästarnas mästare i Jönköping


CLARION COLLECTION HOTEL VICTORIA, JÖNKÖPING


Placering på listan: 1
Betyg: 9,68
Antal röster: 1795


Clarion Collection Hotel Victoria har inte bara bäst betyg bland Clarion Collection utan också av samtliga hotell. Frågar man hotellet om vad hemligheterna är bakom det högsta frukostbetyget ser de själva tre framgångsfaktorer. Den första är hotellets vackra matsal där frukosten serveras, en ljusgård som för tankarna till Medelhavet. Den andra framgångsfaktorn är det hårda jobbet med hur frukostteamet presenterar maten och den tredje faktorn är att de under frukosttimmarna alltid ser till att bufféerna är tip top.


Clarion Collection Hotel Victoria_16_9Clarion Collection Hotel Victoria


Morgonpigg i Stavanger


CLARION HOTEL AIR, STAVANGER AIRPORT


Placering på listan: 5
Betyg: 9,48
Antal röster: 1194


I en av Stavangers mäktigaste byggnader finns flygplatshotellet Clarion Hotel Air, som har gått som en raket på frukostlistan. Hotellet har en stor frukostbuffé där det hembakade brödet och den varma delen av frukosten ges stor omsorg. Som på många andra Clarion Hotel erbjuder Clarion Hotel Air sina frukostgäster nylagade omeletter.


Clarion Hotel Air breakfast_16_9Clarion Hotel Air


Clarion Hotel Air breakfast 2_16_9Clarion Hotel Air


Oslofjordutsikt med påtår


QUALITY HOTEL LEANGKOLLEN, ASKER


Placering på listan: 8
Betyg: 9,46
Antal röster: 878


Med sitt vackra läge högt över Oslofjorden i Asker utanför Oslo, förför Quality Hotel Leangkollen sina gäster. Om sommaren kan frukosten intas på terrassen och om vintern myser man innanför de tjocka timmerväggarna. Utbudet är detsamma som på alla andra Quality Hotel, men för att sätta extra guldkant på frukostgästernas morgon går personalen runt med kaffetermosar så att man både kan få en kopp serverad vid bordet, eller få påfyllning med en påtår.


Quality Hotel Leangkollen Asker_16_9Utsikt från Quality Hotel Leangkollen


Croissanter i Oslo


CHRISTIANIA TEATER, OSLO


Placering på listan: 21
Betyg: 9,36
Antal röster: 1494


I restaurangen Teatros mysiga miljö och med det centrala Oslo som vaknar till som utsikt, blir frukosten på Christiania Teater ofta lång. Här kan man grädda sina egna belgiska våfflor, frossa i färskpressad apelsinjuice, välja bland krispiga grönsaker, väl valda pålägg som till exempel skagenröra, en ordentlig brödbuffé och avsluta med varma croissanter.


Christiania Teater breakfast_16_9Hotel Christiania Teater


Christiania Teater breakfast_16_9Hotel Christiania Teater


Hemlagat i Trondheim


COMFORT HOTEL TRONDHEIM


Placering på listan: 62
Betyg: 9,11
Antal röster: 2315


Förstaplatsen bland Comfort Hotel kniper Comfort Hotel Trondheim. Med hemlagad havregrynsgröt ger de sina gäster en bra start på dagen. Ett annat populärt inslag är yoghurt med bär som serveras i portionskoppar.


Comfort Hotel Trondheim_16_9Comfort Hotel Trondheim


Så sätts frukostbetygen


Maxbetyget är 10 och gästerna betygsätter frivilligt, efter utcheckning, hotellets frukost genom verktyget Loopon. Det högsta betyget som uppmättes under 2018 är 9,68. Det lägsta är 6,66. Hela 84 hotell har ett snittbetyg på mer än 9. Det totala snittbetyget för hotellen är 8,36.