Medlemskap
Macka med växtbaserat kött, sallad och ost.

Juicy Marbles – en köttätares mardröm

Ja, vi sa det... mardröm! För när T-rexen inom dig sätter tänderna i en riktigt saftig köttbit och slukar den med all sin iver, och du lutar dig tillbaka, mätt och belåten med vetenskapen om att detta var en riktigt bra köttmiddag – bara för att sedan upptäcka att den goda oxfilén faktiskt är gjord av växter... Ja, då börjar du undra om du kan något om kött överhuvudtaget.


  • Vår nya växtbaserade köttleverantör, Juicy Marbles, tillverkar nämligen förstklassiga biffar och revben. Eller ”biffar” och ”revben” – för de är ju såklart gjorda på växtbaserade ingredienser.

  • Och när vi säger förstklassigt, så menar vi minst lika god som helgens middag du köper i din matbutik.

  • De har inte bara nailat umami-smaken som får smaklökarna att vibrera, utan även själva konsistensen i fibrerna får en att tänka på en mör och saftig pulled beef-rätt som man en gång fick serverad på ett autentiskt steakhouse.

Kött, men inte kött...?

Jaha, labbproducerade klumpar fyllda med kemikalier – tänker du? Nej, absolut inte. Här finns varken labb eller syntetiska kemikalier med i bilden. Här är det kök och äkta råvaror som gäller, och produkterna har faktiskt fått betyget A på skalan Nutri-Score, vilket är en skala som visar hur hälsosam en matprodukt är.


Huvudingrediensen har du kanske redan funderat på? Europeisk, GMO-fri soja står nämligen för proteinet och tillför alla essentiella aminosyror kroppen behöver. Dessutom kommer mycket av saftigheten från naturliga färgämnen som rödbetssaft och acerolajuice - fantastiska källor till antioxidanter och betakaroten – och solrosolja, som i sin tur bidrar med omega 3- och 6-fettsyror. Sen är det ju självklart en skvätt naturliga smaktillsatser, men denna kryddblandning håller Juicy Marbles hemlig - du vet, familjerecept och allt det där.


Allergener: Soja


Har du smakat vår nya växtbaserade Thick-Cut Filet? Berätta i så fall vad du tycker här, och få chansen att vinna bonuspoäng hos Strawberry!

En växtbaserad biffsallad i en skål.

Jaha, men vad är poängen? Kan vi inte bara äta vanligt kött?

Så när du väl sitter där, med valet mellan animaliska och växtbaserade proteiner på menyn, undrar du kanske varför vi har tagit ett så drastiskt steg genom att introducera växtbaserat kött på våra restauranger? Ja, bra fråga... varför inte? Det är ingen hemlighet att Parisavtalet från 2015 tydligt fastställt att vi alla måste bidra till att minska utsläppen av växthusgaser. Det är heller ingen hemlighet att boskapsindustrin står för skrämmande stora delar av växthusgasutsläppen. Uträkningarna visar alltså att Juicy Marbles minskar CO2-utsläppet med 93 % per kilo, jämfört med nötkött.


Strawberry har tagit konceptet "minska" ett steg längre och har ambitionen att vara klimatneutrala i vår verksamhet och halvera utsläppen i vår värdekedja till 2030. Läs mer om våra hållbarhetsmål och projekt här. Då måste vi också agera i våra värdekedjor och därför har vi i Strawberry valt att ingå partnerskap med Juicy Marbles för att stödja vidareutvecklingen av växtbaserade alternativ och vara föregångare för en mer hållbar valfrihet på menyerna i våra restauranger.

  • Självklart försöker vi inte övertyga alla våra gäster att flytta till bönstaden och sluta äta kött helt och hållet. Vi förstå att det inte alltid lockar med en grönsallad eller pumpapuré när man är ute och unnar sig ett trevligt restaurangbesök.

  • Så här kommer alltså ett frestande alternativ för dig som skulle vilja äta lite mindre kött i vardagen...

  • ...vare sig det handlar om klimat, djurvälfärd eller personlig hälsa. Men som samtidigt inte vill att räddningen av världen, djuren och hälsan ska ske på bekostnad av smak och njutning.

Hur bra och hälsosamt kan det verkligen vara då?

Om du inte tror på oss får du komma och testa själv! Fram till 9 april 2024 hittar du våra växtbaserade Thick-Cut Filet på The Social Bar & Bistro på åtta av våra hotell runt om i Norden:


SverigeNorgeDanmarkFinland


Senaste artiklarna