Vi vet att du har drömt om sommaren hela året. Så vi har sammanställt en lista med äventyrliga, kulturella och familjevänliga aktiviteter för att underlätta sommarplaneringen. I detta inlägg tipsar vi om en sommar med barnen i Sverige.

Medeltidsveckan på Gotland.
Medeltidsveckan på Gotland lockar både små och stora, varje år. Foto: Elin Kero

Missa inte vår sommarrea!

Boka sommarens hotell till ett riktigt bra pris – se alla våra sommarerbjudanden här!

1. Liseberg Nöjespark – Göteborg


Skandinaviens största nöjespark erbjuder något för alla, ung som gammal. Testa berg-och-dal-banan VALKYRIA, tävla mot varandra i en femkamp eller testa lyckan på något av de många lyckohjulen. Liseberg erbjuder även större event som konserter och allsång under sommaren. Nämnde vi förresten Lustiga Huset? Och Spökhotellet Gasten…Liseberg har något för alla, från gammeldags Blomsterkarusellen till hisnande berg-och-dalbanor. Foto: Liseberg


Både unga och unga i sinnet kommer ha en lyckad dag på Liseberg. Här finns åkattraktioner och karuseller för alla! Foto: Liseberg.


2. Vasamuseet – Stockholm


En fascinerande del av Sveriges historia. Här kan du se skeppet Vasa som byggdes mellan år 1626-1628 och sjönk endast 1300 meter in på sin jungfruresa år 1628. Vasa bärgades 1961 – och var då nästan helt intakt sedan dagen det sjönk. Skulpturer hade fallit av och och översta däck var trasigt men skrovet satt fortfarande ihop som ett helt stycke. En riktigt häftig upplevelse.


Förutom att gå runt och strosa själv och beundra skeppet kan du även få guidade turer, filmvisningar och flera andra aktiviteter för familjen. Vet du vad det bästa är? Det är gratis för barn t.o.m. 18 år. Öppet året om.Själva Vasaskeppet är för stort för att få plats inuti museet. Foto: Anneli Karlsson, Statens maritima museer.


Se det välbevarade historiska skeppet! Foto: Anneli Karlsson, Statens maritima museer.


3. Medeltidsveckan – Gotland


Hur var livet under medeltiden? Både i Visby och runtom på Gotland har man chansen att uppleva och delta i medeltida aktiviteter under denna vecka i augusti. Bland aktiviteterna återfinns marknader, tornerspel, gatuteatrar, hantverkskurser, konserter, utflykter, föreläsningar mm. Det här är en fullspäckad vecka med medeltida liv för barnen (och de vuxna).


Faktum är att detta för många inbitna medeltidsfans är årets höjdpunkt, och de som åker till Medeltidsveckan går in för det medeltida livet med själ och hjärta.Här får du chansen att se riddare, hästar och tornerspel. Foto: Mike Fergusson/Medeltidsveckan.


Armbågsskytte för de mindre - en av alla aktiviteter att prova på. Foto: Maria Kristiansson/Medeltidsveckan.


4. Ormöga Kamelranch – Öland


Åk till en ranch med annorlunda twist! Ranchen drivs av ett par och erbjuder kamelridning och annat kul för barnen. Är du osäker på kamelridningen? På gården finns även lamor och andra gosiga icke-traditionella gårdsdjur. Det finns också ett kafé, en lekplats, souvenirbutik och loppmarknad att besöka.Beundra kameler och andra icke-traditionella gårdsdjur. Foto: Ormöga Kamelranch


Om du någonsin drömt om att krua upp bredvid en kamel är det nu du har din chans. Foto: Ormöga Kamelranch


5. High Chaparral – Gnosjö


Välkommen till the wild wild west! Den här temaparken erbjuder något helt unikt. Sätt på dig (och barnen) cowboyhatten, bootsen och era bästa jeans. Här kan allas cowboydrömmar gå i uppfyllelse. Ni kan bland annat rida på hästar, bevittna tågrån, vaska guld och besöka nöjesparken med alla dess attraktioner.High Chaparral är byggd för att se ut som en gammal västernstad. Foto: High Chaparral


Howdy, partner! Foto: High Chaparral


6. Kolmården – Norrköping


Skandinaviens största djurpark! Kolmården har ett brett spektrum av djur:  76 arter och 750 djur för att vara exakt! Här finns både djur som är typiska för vår region, men också mer exotiska varianter såsom lejon, tigrar, elefanter och giraffer. Det finns också delfiner och sälar som du kan betala för att få klappa. Förutom djuren har Kolmården inte minst världens bästa berg-och-dal-bana i trä - WILDFIRE. Den är dessutom Europas bästa berg-och-dal-bana i alla kategorier och har en hastighet på 115 km/h. Vågar du åka?Kolmården. Photo: Rana Mostaghel, UnsplashKolmården har också en linbana som tar dig genom parken högt upp i luften, på säkert avstånd från alla djur.


7. Astrid Lindgrens Värld – Vimmerby


Besök Smålands stolthet: Astrid Lindgrens värld med alla hennes världskända sagofigurer. Träffa Pippi Långstrump, Emil i Lönneberga och Karlsson på taket. Besök deras hus, se föreställningar, möt dina favoritkaraktärer och lek i deras värld en hel dag.Besök de välkända scenerna, Pippis piratskepp och Villa Villekulla. Foto: Örjan Karlsson


Emils hyss har du väl hört talas om? Foto: Örjan Karlsson


8. Sälsafari – Lysekil


Det här är en 1,5 timmes familjetripp där man får chansen att besöka sälar och deras familjer i sina naturliga miljöer. Se dem när de solar på klipporna eller matar sina kutar. En perfekt kombination av roligt och lärorikt då ni kommer ha med er en erfaren guide som kan svara på alla dina frågor om sälarna.Vackra Lysekil på natursköna västkusten.


9. Marinmuseum – Karlskrona


Det här är ett marinmuseum väl värt ett besök! Sveriges historia är rik på marina äventyr och örlogsstaden Karlskrona är precis rätt ställe att lära sig mer om den. Marinmuseet har både militärskepp förtöjda utomhus och flera utställningar som detaljrikt berättar om de olika delarna av livet på havet.

Karlskrona upptogs 1998 på Unescos Världsarvslista som Örlogsstaden Karlskrona, vilket gör den till en unik plats att besöka. Öppet året om.Kom och titta på muséets ubåtutställning. Foto: Statens maritima museer.


Exteriören är en sevärdhet i sig. Foto: Statens maritima museer.


10. Folkets Park – Malmö


Folkets park i Malmö är den äldsta folkparken i världen och en av Sveriges mest besökta platser. Den har funnits i 125 år och har inte bara några av Malmös mest populära lekplatser, utan också mini-golf, plaskdamm, skate-ramp, ett terrarium och massa mer! Inte något museum direkt, utan en livs levande folkpark.


Det är en perfekt plats för picknick med mycket yta för barnen att springa runt på. Dessutom är det fritt inträde och öppet året runt.Folkets Park in Malmo on a summer dayDen naturliga platsen för Malmöiter att tillbringa en ledig dag med familjen.


11. Universeum – Göteborg


Universeum är Skandinaviens största vetenskapscenter. Det ligger mitt i hjärtat av Göteborg och förra året besöktes Universeum av 550 000 barn, ungdomar och vuxna. Alla med ambitionen att öka barnens positiva attityd gentemot vetenskap, teknologi och matematik. Förbered dig för en dag fullspäckad med aktiviteter och nya erfarenheter som ökar både barnens och din egen nyfikenhet.


Vill du veta mer? Läs vår Guide till Universeum!Kids at a exhibition at UniverseumÄr du redo att väcka dina barns nyfikenhet för vetenskap och teknologi? Bra! Bege er direkt till Universeum.


Upplev den tropiska regnskogen. Foto: Universeum


12. Skara Sommarland – Skara


Sist men inte minst, vad är väl en sommar utan minst ett besök på en vattenpark? Skara Sommarland har en vattenkanon, en lagun, 21 meters fritt fall rakt ner i vattnet och attraktionen Cobra – en tur för hela familjen.


På hemsidan kan man läsa om alla 12 attraktionerna. Dessutom lovar de att poolerna har en temperatur på minst 25 grader.Testa en kul attraktion på land. Foto: Jesper Anhede/Skara Sommarland


Eller en attraktion i vatten, som den stora vattenrutschkanan, Snakepit! Foto: Jesper Anhede/Skara Sommarland
Mer läsning för dig


Kolla in våra 5 tips för en familjehelg i Göteborg.


Har du otur med vädret i sommar? Kolla in roliga saker du kan hitta på i Stockholm en regnig dag. 

Missa inte vår sommarrea!

Boka sommarens hotell till ett riktigt bra pris – se alla våra sommarerbjudanden här!