Efter en lång och kall vinter väntar sommaren runt hörnet. I vårt avlånga land finns många smultronställen att upptäcka och besöka – oavsett om du är ute efter en weekend eller om du ska på en längre sverigesemester. Låt oss tipsa om 5 smultronställen i Sverige för dig och din familj!

Charmiga sommarpärlan Mölle i Skåne
Charmiga sommarpärlan Mölle i Skåne

Missa inte vår sommarrea!

Boka sommarens hotell till ett riktigt bra pris – se alla våra sommarerbjudanden här!

1. Knäppt konstverk och mäktig omgivning på Kullaberg


Nimis i Skåne.


Kullaberg, Skåne


Längst ut på Kullahalvön i Skåne, drygt 45 minuter med bil från Helsingborg, ligger naturreservatet och bergskammen Kullaberg. Platsen är mest känd för Nimis – ett omtvistat och omdebatterat konstverk av Lars Vilks. På stenstranden mot Öresund har Vilks byggt upp en värld av torn, gångar och rum med hjälp av ihopspikade plankor och grenar som flutit iland. Över 160 000 spikar håller ihop det märkliga bygget som årligen lockar över 40 000 besökare.


Ett besök på Kullaberg kan förslagsvis kombineras med en stund i närliggande Mölle – en populär turistort där invånarantalet under sommarmånaderna tredubblas.


Checka in på Clarion Grand Hotel Helsingborg.


Clarion Grand Hotel Helsingborg är ett klassiskt hotell med modern design mitt i charmiga Helsingborg. Här får du bra boende med närhet till hela den nordvästskånska kusten. Med shopping, restauranger och nöjen precis utanför tröskeln har du nära till allt och ständigt något att göra.


2. Kiviks marknad – charmig marknad på Österlen


Kiviks hamn.


Kivik, Skåne


Fiskebåtar, äppelodlingar, kultur och vackra stränder – det gamla fiskeläget Kivik i sydöstra Skåne är verkligen en av Österlens riktiga pärlor. I den gamla byn ligger också Kiviks marknad som varje år besöks av mer än 100 000 personer. Marknaden är därmed en av Sveriges största och mest välbesökta i sitt slag. På marknaden, som i år hålls mellan den 5–8 juli 2024, hittar du knallar som säljer allt från kuriosa till mat men också underhållning och nöjen. William Arnes anrika motorcirkus är mäkta populär och får barnen att stå med hakorna vid marken.


Quality Hotel Grand Kristianstad ligger drygt 5 mil från Kivik och erbjuder ett bra boende för hela familjen. Hotellet ligger mitt i Kristianstad, men med ett lugnt läge mitt emot Trefaldighetskyrkan – stadens mest värdefulla klenod från 1628.


3. John Bauerleden – med utsikt över fyra landskap


Den magiska John Bauer-leden. Foto: Patrik Svedberg/Smålands Turism


Huskvarna & Gränna, Småland/Östergötland


Den välkände Jönköpingskonstnären John Bauer hämtade under sitt liv inspiration från trakterna kring Huskvarna och polkagrisstaden Gränna. Numera är den vackraste vägen mellan just dessa städer uppkallad efter honom och definitivt värt ett besök. Den trolska leden går mellan IKHP-stugan i Huskvarna och Friluftsmuseet på Grännaberget och ger dig och din familj en naturupplevelse utöver det vanliga.


Gamla torp, klosterrester och vattendrag gör vandringen till en minnesvärd och lärorik upplevelse. På Grännaberget, 350 meter över havet, har du en magisk utsikt över de fyra landskap som omger Vättern.  I Jönköping har du flera centrala boende att välja på. Vill du istället kombinera din semester med ett besök i sköna Skövde drygt 7 mil bort är Quality Hotel Prisma ett utmärkt familjehotell. Hotellet ligger i vackra omgivningar vid Boulognerparken, en grön oas mitt i staden.


4. Upptäck underbara Dalarna och Leksand Sommarland


Hopptorn är en av många roliga och fartfyllda aktiviteter för hela familjen på Leksand Sommarland. Foto: Leksand Sommarland.


Leksand, Dalarna


Sverige har många äventyrsparker och sommarland att besöka. Vid Siljans strand i Dalarna ligger Leksand Sommarland – ett populärt besöksmål med många återkommande gäster. Vattenlandet har tre pooler som alla är tempererade till cirka 28 grader, en mängd olika vattenrutschkanor och även forsränning där du åker på ringar. Motoraktiviteter, höghöjdsbanor, åkattraktioner och restauranger – på sommarlandet i Leksand finns det onekligen något att göra för alla. Sommarlandet ligger i vackra Leksand – kanske mest berömt för sitt ishockeylag, sitt midsommarfirande och sina fina hantverk.


I charmiga Falun och snabbväxande Borlänge bor du på ett avslappnat sätt i natursköna lägen, mitt i Dalarna.


5. Lådbilslandet i Nykvarn – får små barn att känna sig stora


Nykvarn, Södermanland


Cirka 1,5 mil väster om Södertälje ligger tätorten Nykvarn. I den mysiga orten ligger ett smultronställe för alla mindre barn i form av Lådbilslandet. På Lådbilslandet kör dina barn bil på riktigt – bilarna har riktiga motorer och körs på asfalterade vägar i en uppbyggd miniatyrstad med broar, rondeller och vägkorsningar. Bil, buss, polisbil eller lastbil – på Lådbilslandet får dina barn testa på hur det är att köra bil och vara vuxna på riktigt. Dessutom finns på området ett litet nöjesfält med karusell, hoppborg, lekpark, hinderbana och flottfärd. Perfekt utflyktsmål för dig som bor i eller runt Stockholm, eller för dig som är på väg till en destination men behöver en paus på vägen.


Quality Hotel Park i Södertälje.


Quality Hotel Park Södertälje bor du i charmiga rum med stadsparken som din närmsta granne.  Södertälje är en bra bas för utflykter och har närhet såväl till Stockholm som till intressanta städer som Uppsala, Örebro och Eskilstuna.

Missa inte vår sommarrea!

Boka sommarens hotell till ett riktigt bra pris – se alla våra sommarerbjudanden här!