Nyfiken på vilka maträtter som räknas som svenska klassiker? Trots att Sverige har en del märklig mat att erbjuda finns det några rätter du bara måste ge en chans. Vi listar 10 av dem här!
Spana in våra utvalda erbjudanden
Vissa av maträtterna vi tipsar om har geografiska begränsningar, så om du verkligen gillar mat måste du kanske besöka olika delar av Sverige för att få dig ett smakprov av dessa klassiska rätter. Vi lovar att alla (nåja, nästan alla) är riktigt goda. Enjoy!
Matintresserad? Läs om 5 restauranger i Stockholm med Michelinstjärnor.
1. Inlagd sill – ett måste på svenska högtider
Den inlagda sillen är en riktig svensk klassiker med anor från tiden då konservering var a och o för att ta vara på råvarorna och dryga ut förrådet under vinterhalvåret. Trots att svensken inte behövt bunkra upp inför någon vargavinter på ett par hundra år är detta en tradition som blivit en självklar del i den svenska mattraditionen. Den inlagda sillen dukas upp inte bara vid en utan TRE olika högtider: julafton, påsk och – såklart – midsommarafton.
Den inlagda sillen förknippas främst med midsommar, men svenskarna äter den traditionella maträtten på de flesta högtider. Varför ändra ett vinnande koncept?
Till svenskarnas försvar måste ändå sägas att de med åren börjat variera sig lite mer och hittat på nya inläggningar, med både spännande och högst osmakliga kryddningar. Varför inte hetta till det lite med ingefära och chili, eller skräm slag på traditionalisterna med äpple, selleri och Fireball?
Förutom fisken innehåller inläggningen ättika, vatten, salt, socker och valfria kryddor. Smaker som löksill, senapssill och matjesill är närapå obligatoriska under högtiderna. Till den inlagda sillen serveras kokt potatis, gräddfil och finhackad gräslök. Lägg till en knäckebrödsmacka med ost, en kall öl och snaps så är sillunchen komplett!
Vill du testa en lite modernare tolkning av nordisk mat och kultur? Nordic Light Hotel's restaurang LYKKE & Löjromsbaren har just det konceptet! Här serveras rätter med rötterna i fisk, skaldjur och kött från den vilda, fria naturen och noggrant utvalda primörer från lokala producenter. Du hittar Lykke & Löjromsbaren mitt i centrala Stockholm. Här hittar du fler hotell i svenska huvudstaden.
Detaljerna är en stor del av upplevelsen, för mat generellt och för Lykke & Löjromsbaren i synnerhet.
Checkar du in på hotellet får du garanterat inte missa frukostbuffén.
2. Stekt sill – den inlagda sillens bortglömda kusin
Den stekta sillen har helt klart hamnat i skuggan av den inlagda sillen, men den bör räknas som en delikatess i sin egen rätt! Till skillnad från den inlagda varianten smakar den stekta sillen lenare mot tungan. Smakerna förhöjs av smält smör och serveras (givetvis) med potatismos, gröna ärtor och lingonsylt. Det här är en fräsch och nyttig rätt som fiskälskaren kommer att avguda!
Psst, om du vill äta det här i Stockholm är det stekt strömming du ska be om. Fisken har nämligen olika namn beroende på var du befinner dig i landet. På östkusten, från Kalmar och norröver heter det strömming. I resten av landet är det sill som gäller.
Stekt sill eller strömming är minst lika god som den inlagda!
3. Kroppkakor – potatis och fläsk som du aldrig ätit det förut
Kroppkakor är en en svensk variant på dumplings (fast större), och det finns många varianter i det avlånga landet. Beroende på var i landet du blir serverad kallas det olika saker, i söder heter det kroppkakor men i norr kallas det palt. För att få till dessa goda bollar ska du blanda potatis och mjöl till en bra konsistens och sedan fylla degen med stekt fläsk. Man kan använda både kokt och rå potatis, med kokt potatis blir det vita kroppkakor, med rå potatis blir det grå kroppkakor. De vanligaste tillbehören till kroppkakor är smält smör, ovispad vispgrädde, mjölk, lingonsylt och bechamélsås. Risk för matkoma: 100%.
Kroppkakan må förknippas mest med Öland, men denna kalorifyllda delikatess är minst lika populär i den småländska staden Kalmar. På 1800-talet lagade öländska studenter kroppkakor på studenthemmet och vid Kalmar nation i Lund har kroppkaksfester hållits sedan 1897. Idag bärs traditionen vidare med den årliga festen "Storaste kroppkakan"! Här kan du boka ditt hotell i Kalmar.
Kroppkaka eller palt? Principen är den samma.
Missa inte ett besök på vackra Kalmar slott
Boka hotell i Kalmar till garanterat bästa pris här!
4. Köttbullar med potatismos och lingonsylt – alla mammors paradrätt
Alla som varit på IKEA vet att detta är en svensk klassiker. Den här maträtten har en speciell plats i alla svenskars hjärta eftersom varje mamma har sitt eget sätt att tillaga dessa små glädjebollar. Det är utan tvekan en av de mest populära rätterna i landet, speciellt hos barn. Traditionellt serveras köttbullarna med kokt potatis eller potatismos, gräddsås och lingonsylt. Om du inte blir hungrig av tanken på detta, vet vi inte vad som gör dig hungrig!
Variationerna på denna älskade rätt är oändlig, men håll dig för guds skull borta från pulvermoset. Riktigt potatismos ska det vara!
5. Falukorv – från restprodukt till barnens favorit
Dagens falukorv har anor från 1800-talet, men har egentligen en historia som går tillbaka ända till 1500-talet när Falu koppargruva använde ox- och hästhud till att skapa starka linor för att hissa upp kopparmalmen. Köttet blev en biprodukt som först bara saltades och röktes. Det var när tyskarna kom till gruvan som svenskarna fick lära sig att förvandla den fina, rökta oxköttet till korv. Resten är historia. Idag består falukorven av nöt- och fläskkött och är en riktig favorit bland barnen. Koka, stek, ugnsgratinera eller grilla denna läckerbit till korv och servera med kokt potatis, potatismos, gräddstuvade makaroner eller ris. Yummy!
Falun, som ligger i Dalarna, är ett svenskt världsarv som erbjuder så mycket mer än bara falukorv. Svenska stugor målas traditionsenligt allra allra helst med Falu Rödfärg, som framställs här. Härifrån kommer också den kända Dalahästen och räkna med traditionsenligt midsommarfirande med folkdräckter och fioler! Boka hotellrummet på Clarion Collection® Hotel Bergmästaren i Falun!
Falukorv och gräddstuvade makaroner är ett populärt inslag hos barnfamiljerna.
Falu Rödfärg heter den klassiska röda färgen som är obligatorisk på alla svenska stugor. Foto: Jon Flobrant, Unsplash.
Dalahästen står såklart på frukostbuffén hos Clarion Collection® Hotel Bergmästaren i Falun.
6. Surströmming – en svensk maträtt som svenskar gärna undviker
Surströmmingen kvalar nog in på förstaplatsen som den maträtt som de flesta svenskar inte ens vågar testa. Här har strömmingen konserverats genom jäsning, vilket tillför en minst sagt speciell odör av syror och svavelväte – en lukt som avskräcker även den modigaste turist (eller svensk). Trots sin avskräckande lukt finns det många som tagit denna speciella rätt till sitt hjärta. Surströmmingen har faktiskt tillräckligt många fans för att ha sin egen säsong. Den startar med surströmmingspremiären som alltid äger rum den tredje torsdagen i augusti.
Surströmmingsfans finns såklart över hela landet, men populärast är det nog ändå i norra Sverige.
Vi har hotell i många norrländska städer! Välj och vraka mellan våra hotellpärlor i Åre, Östersund, Sundsvall, Umeå, Skellefteå, Luleå och Boden.
Vågar du testa surströmming?
7. Blodpudding – en maträtt du vill dricka mjölk till (vi lovar!)
Blodpudding kan med rätta kallas en riktig vattendelare: antingen älskar du det eller så blir du avskräckt av bara namnet. Trots sina ingredienser (svinblod, mjölk, rågmjöl, späcktärningar, öl, sirap, lök, kryddpeppar och mejram) är det här en vanligt återkommande maträtt både på restauranger och i skolmatsalar. Skiva blodpuddingen, stek den i smör och servera med lingonsylt och knaperstekt bacon. Och ja, mjölk smakar oförskämt gott till denna maträtt!
Blodpuddingen vinner kanske inte priset för den vackraste maträtten, men vi lovar att det är gott.
8. Dillkokta kräftor – en maträtt som fått sin egen fest
När kräftsäsongen sätter igång i augusti dukar många upp till kräftskiva – en riktigt rolig fest som låter svensken gå all in med traditioner och pynt. Här händer det att både en eller två snapsar med brännvin slinker ner – helst ackompanjerat med snapsvisor – och det är inte ovanligt att värden arrangerar lekar. Alla ska helst ha en kräfthatt på huvudet och det är inte konstigt att dekorera med ljuslyktor som föreställer glada solar och sätta upp girlanger i taket. Kräftorna kokas i en lag av saltat vatten, eventuell öl, rikligt med dillkronor och andra kryddor. Servera med kall öl och brännvin, västerbottenpajer, baguetter och knäckebröd. Kalaset kan börja!
När kräftsäsongen sätter igång fylls butikerna med kräftor av alla möjliga sorters nationaliteter. Både turkiska och kinesiska kräftor fungerar förvånansvärt bra, men den seriösa kräftälskaren köper alltid den småländska signalkräftan! Om du är nyfiken på kräftfiske har vi hotell i flera Småländska städer, som Kalmar, Jönköping och Oskarshamn.
Frågar du någon från västkusten är dock risken att de dillkokta kräftorna mer kallas sumpdjur än delikatesser. Om havskräftor är din melodi kan vi rekommendera en tur till Göteborg, Varberg eller Halmstad.
Kräftfest, kräftskiva, kräftkalas – kärt barn har många namn!
Vox Hotel i Jönköping har ett fantastiskt läge vid Vättern
Deras restaurang erbjuder en modern fusion med inspiration från Asien och en svensk twist
9. Kalops – värmande gryta till vinterhalvåret
Det här är en köttgryta som lämpar sig perfekt för kallare höst- och vinterdagar. Detta långkok är kryddat med typiskt svenska kryddor – kryddpeppar och lagerblad, som har karaktäristiska smaker. Servera grytan med kokt potatis och inlagda rödbetor. Mums!
När temperaturen sjunker i oktober är det inte ovanligt att svensken sätter igång med storkok av mustiga köttgrytor.
10. Ärtsoppa och pannkakor
Den här klassiska rätten har en lång och intressant historia. Förutom att det är en klassiker inom försvarsmakten (där man på vissa ställen fortfarande serverar detta varje torsdag), är denna rätt känd för att ha tagit död på en gammal svensk kung! Erik XIV blev under 1500-talet förgiftad av ärtsoppa spetsad med arsenik. Bakom dådet låg hans egen bror! Hur som helst, detta är en soppa gjord på torkade gula ärtor och fläskkött smaksatt med timjan. Soppan serveras med eget val av senap och måltiden avslutas allra helst med pannkakor och sylt.
Många gillar att ha en klick senap i soppan – en oväntat bra kombination till ärtorna!
Om de svenska klassiska rätterna inte får din mage att kurra kan vi glädjande nog meddela att Sveriges restauranger har en lite större repertoar än så! Mysiga kvarterskrogar, husmanskost, trestjärnigt, vegetariskt, och såklart fusioner mellan svenska råvaror och världens tänkbara kök!
Tips på restauranger och barer i flera Svenska städer
- Grymma restauranger i Stockholm – för dig som är vegetarian eller vegan
- Proffsens tips: Här hittar du Malmös bästa drinkar
- 7 heta restaurangtips i studentstaden Lund
- Fånga solen på takterrasser och uteserveringar i Stockholm
- 9 restauranger du inte får missa i historiska Uppsala
- 10 heta restauranger i Stockholm just nu!
- 5 restauranger i Stockholm med Michelinstjärnor
Är du i Sverige och behöver hotell?
Hos Strawberry börjar du inte bara dagen med en härlig frukostbuffé: samlas i hotellbaren innan ni fortsätter ut på stan, eller boka bord på hotellets restaurang. Se vad ditt hotells restaurang har på menyn just nu!
Här kan du läsa mer om Sveriges fantastiska utbud av restauranger och barer.